bart dhondt BRUZZ ACTUA 1572

'Mayeur wil gemeenteraadslid blijven om post bij Vivaqua te behouden'

Mathias Declercq
© BRUZZ
24/06/2017

Yvan Mayeur (PS) neemt maandag dan wel officieel ontslag als burgemeester, maar zijn ontslag als gemeenteraadslid staat 48 uur voor de gemeenteraad niet op de agenda. Bart Dhondt (Groen) vreest dat Mayeur zal aanblijven als gemeenteraadslid om zo zijn goedbetaalde mandaat bij Vivaqua te kunnen behouden. "Als Mayeur aanblijft, dan is er binnen de PS en de meerderheid gewoon een nieuwe politieke constructie opgesteld."

Op de gemeenteraad van de Stad Brussel aanstaande maandag staan heel wat van de politieke verschuivingen geagendeerd. Het ontslag van Pascale Peraïta (PS) als OCMW-voorzitster en gemeenteraadslid, maar ook het ontslag van schepen El Ktibi (PS), noodzakelijk om het voorzitterschap van het OCMW te kunnen overnemen van Peraïta. Het ontslag van Ans Persoons (SP.A) is niet geagendeerd, maar Persoons verzekerde wel al dat haar ontslag wel degelijk zal geofficialiseerd worden.

Ook het ontslag van Yvan Mayeur als burgemeester van de Stad Brussel staat op de agenda. Staat daar niet op: het ontslag van Mayeur als gemeenteraadslid. Dat kan in principe nog tot net voor de aanvang van de gemeenteraad toegevoegd worden, maar voor gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen) is het duidelijk dat Mayeur wil aanblijven. "Anders had het al op de agenda gestaan of had de PS er al over gecommuniceerd. Nu blijft het muisstil."

Niet het politieke einde voor Mayeur
Dhondt ziet één grote reden waarom Mayeur wil aanblijven als gemeenteraadslid: het voorzitterschap van Vivaqua. Daar strijkt Mayeur en drie andere bestuurders jaarlijks minstens 65.000 euro mee opstrijken, onthulde BRUZZ al .Enkel als gemeenteraadslid kan hij dat mandaat behouden.

"Bij de persconferentie van Close, toen hij als burgemeester werd voorgesteld, werd er al duidelijk gezegd dat dit niet het politieke einde is van Yvan Mayeur. Nu de vergoedingen voor de top bij Vivaqua naar buiten zijn gekomen, is het duidelijk dat dit het exitscenario voor Mayeur is."

Dhondt maakt zelf de analyse. "Er is gewoon een nieuwe politieke constructie gemaakt, waarbij Brusselse PS-voorzitster Onkelinx Mayeur heeft kunnen overtuigen ontslag te nemen als burgemeester door hem het voorzitterschap van Vivaqua te laten behouden", aldus Dhondt.

Rookgordijn
Voor Groen is het duidelijk: Mayeur mag geen gemeenteraadslid worden. "Dat is verre van goed bestuur. Door hem een vetbetaald mandaat als beloning te geven voor zijn ontslag komt van operatie Schone Handen niets van in huis. Het ontslag van Mayeur als burgemeester is dan niet meer dan een rookgordijn."

Ook N-VA-gemeenteraadslid Liesbet Dhaene laat weten dat een mandaat als gemeenteraadslid voor Mayeur het foute signaal zou zijn. "Voor ons kan dat niet. Het zou bewijzen dat de PS het niet meent met zijn schoonmaakoperatie." En ook bij de SP.A tenslotte, klinkt het bij een hooggeplaatste bron dat "men hem niet meer ziet functioneren in een publieke functie".

Maar ook het voltallige College van Schepen en Burgemeesters van de Stad Brussel zou in de strategie zijn meegegaan om Mayeur nog een post te geven, aldus Dhondt nog. "De plannen om hem schepen of parlementslid te maken zou het college niet verkocht krijgen. Dit is waarschijnlijk de derde optie die zich voltrekt. Als Mayeur echt gemeenteraadslid blijft, dan is dat zo afgesproken binnen de PS én binnen het College, waaronder ook Els Ampe (Open VLD)."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni