© Défi | Michel De Herde, Schepen voor Franstalig onderwijs en Begroting in Schaarbeek

Michel De Herde: intelligente machtspoliticus en bullebak

KH
© BRUZZ
20/05/2022

Wie is Michel De Herde (Défi), de Schaarbeekse schepen die door een collega-schepen wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag? “Een snelle en intelligente denker, maar ook iemand die erg agressief uit de hoek kan komen.”

Schaarbeeks schepen van Franstalige cultuur en Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) diende maandag klacht in tegen haar collega Michel De Herde (Défi) voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en aantasting van de eerbaarheid. Die laatste ontkent.

Michel De Herde (57) is een oudgediende van Défi (het vroegere FDF) in zijn gemeente. De geboren Schaarbekenaar studeerde economie en startte zijn beroepscarrière als onderwijzer en medewerker van het studiecentrum Jacques Georgin van het FDF. Hij werd ook parlementair medewerker. In de Schaarbeekse gemeenteraad zetelt hij al sinds 1989.

Sinds 1995 al is De Herde onafgebroken schepen in Schaarbeek, waar zijn partij nu al decennia de burgemeester levert. Sinds 2012 oefent hij daarbij de belangrijke bevoegdheid Onderwijs uit. Ook als schepen van Begroting legt hij het nodige gewicht in de schaal. De Herde haalde bij de laatste verkiezingen 1.338 stemmen.

"Tussen schreeuwen tegen mensen en seksueel overschrijdend gedrag is er nog een verschil. Voor dat laatste heb ik, behalve de klacht, geen aanwijzingen."

Bevoorrechte bron

Mensen die met hem samenwerken beschrijven De Herde als een erg snelle en slimme politicus. “Hij kon zijn dossiers dan ook extreem goed uitleggen,” weet Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Cécile Jodogne (Défi). “In de gemeenteraad wordt hij dan ook al eens ‘le professeur’ genoemd,” zegt Steven Van Garsse, chef politiek bij BRUZZ en Schaarbekenaar, "met het nadeel dat hij soms arrogant kan overkomen.”

Verschillende getuigen schetsen ook een portret van De Herde als een echte machtspoliticus, die vaak met politieke tactiek bezig was, nu eens met de MR flirtte en dan weer met de PS. Een man ook die erg cassant en hard uit de hoek kan komen tegenover gemeentepersoneel. “Maar tussen schreeuwen tegen mensen en seksueel overschrijdend gedrag is er wel nog een verschil,” zegt een bevoorrechte bron. "Voor dat laatste heb ik geen enkele aanwijzing, behalve de klacht van mevrouw Haddioui."

Het is nu uitkijken naar het vervolg van de klacht. “Als het bij één getuigenis blijft, is het woord tegen woord,” analyseert Marc Weber, die de versie van Haddioui niet in twijfel wil trekken, maar ook op het vermoeden van onschuld wijst. “Als er meer verhalen naar buiten komen, verandert dat de zaak.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek, Michel De Herde, Sihame Haddioui, grensoverschrijdend gedrag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie