Minder buitenlandse kiezers dan zes jaar geleden

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
08/08/2012
Verhoudingsgewijs nemen op 14 oktober minder buitenlandse Brusselaars deel aan de verkiezingen dan zes jaar geleden. Velen worden afgeschrikt door de stemplicht.

Europese buitenlanders in ons land hebben sinds 2000 stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen, niet-Europeanen sinds 2004. Maar ze moeten zich op voorhand wel inschrijven. Deze keer hadden ze daarvoor de tijd tot 31 juli. In 2006 schreven 13,7 procent van de Europese buitenlanders in Brussel en 15,7 procent van de niet-Europese buitenlanders zich in. Blijkt dat zich deze keer volgens de laatste cijfers 20.116 van de 192.181 Europese buitenlanders (10,47 procent) en slechts 4.738 van de 52.069 niet-Europese buitenlanders (9,1 procent) hebben aangemeld.

"In absolute cijfers is het aantal buitenlanders gestegen, maar het potentieel was ook veel groter. Verhoudingsgewijs is er een daling. Dat is jammer," zegt Ans Persoons van het Verbindingsbureau Brussel-Europa. "Samen met het Centre Bruxellois d'Action Interculturelle hebben we in verschillende talen campagne gevoerd om buitenlanders te motiveren. Het gewest verleende alle steun, door ons en nog andere verenigingen te subsidiëren. Wij weten niet wat we nog meer kunnen doen."

De Europeanen - hét doelpubliek van het Verbindingsbureau - weten volgens Persoons intussen wel degelijk dat ze mogen stemmen. Dat negen op de tien zich toch niet inschrijft heeft te maken met de aversie tegen de stemplicht en soms ook tegen de Belgische administratie. "Ze vrezen een boete als ze toch niet stemmen en veel gedoe als ze een volmacht willen geven." Daarnaast speelt volgens Persoons ook de desinteresse voor de Belgische lokale politiek mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni