Minister Verlinden wil brandweerlui en ambulanciers ook uitrusten met bodycams

Brandweermensen moesten tijdens oudjaarsavond vier keer hun actie onderbreken omdat ze werden aangevallen (archiefbeeld).
© brandweer Brussel
| Brandweermensen moesten tijdens oudjaarsavond vier keer hun actie onderbreken omdat ze werden aangevallen (archiefbeeld).
© brandweer Brussel
| Brandweermensen moesten tijdens oudjaarsavond vier keer hun actie onderbreken omdat ze werden aangevallen (archiefbeeld).

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat woensdag na een overleg met de vakbonden ACOD en ACV in een persbericht weten dat ze de bezorgdheid deelt over het toenemende geweld tegen brandweerlieden en ambulanciers. Om dit tegen te gaan wil ze de hulpverleners in de toekomst ook uitrusten met bodycams.

Het gesprek tussen de minister en de vakbonden verliep constructief, luidt het. In de komende maanden worden de gesprekken voortgezet om de gedeelde aanpak te evalueren, en de acties waar nodig bij te sturen. De minister van Binnenlandse Zaken wil naar eigen zeggen een duidelijk signaal geven: "Aan onze brandweerlieden en ambulanciers wordt niet geraakt," stelt ze.

Om ervoor te zorgen dat de hulpverleners geen slachtoffer van geweld worden bij de uitoefening van hun werk, terwijl ze hulp bieden, wil Verlinden snel verdere stappen zetten. De wijziging van het strafwetboek grijpt ze aan om de straffen voor geweld tegen brandweerlieden en ambulanciers te verstrengen, door ze gelijk te trekken met de straffen voor geweld tegen politiemensen. Het ontwerp hiervan is al goedgekeurd door de ministerraad.

Een nieuwe maatregel is het gebruik van bodycams door hulpverleners. Minister Verlinden heeft een wetsontwerp opgesteld dat het gebruik van bodycams door brandweerlieden en ambulanciers mogelijk maakt. De beelden kunnen dienen om daders op te sporen en te gebruiken als bewijsstuk.

"Daden van geweld moeten krachtig worden bestreden, en een verdere escalatie moet worden vermeden", aldus minister Verlinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?