Molenbeek: Rahali blijft voorlopig gemeenteraadslid

TDN
© BRUZZ
16/10/2017

Ondanks zijn schrapping uit het bevolkingsregister van Sint-Jans-Molenbeek behoudt Hassan Rahali (SP.A) voorlopig zijn zitje in de gemeenteraad. Het college van burgemeester en schepenen besliste de 51-jarige Rahali een maand geleden uit zijn functie te zetten, maar de man stapte daarop naar de Raad van State.

Het college besliste vorige maand Rahali te verwijderen uit het gemeenteregister, maar de man ging in beroep. Het Rechtscollege van Brussel oordeelde intussen dat hij gemeenteraadslid mag blijven zolang de procedure bij de Raad van State loopt. "Het college was verrast door die beslissing en wacht nu op een definitieve uitspraak", reageert Mustafa Er, woordvoerder van burgemeester Françoise Schepmans (MR), bij BRUZZ.

Meerdere negatieve rapporten
Onze redactie keek de uitspraak van het Rechtscollege in. Daaruit blijkt dat de politiezone Brussel-West meerdere domiciliecontroles heeft uitgevoerd. In januari, februari, maart, april en juni was Rahali bij geen enkel bezoek thuis, waarop telkens de procedure voor schrapping werd opgestart. De politie vermoedde dat het gemeenteraadslid bij zijn ex-vrouw in Koekelberg was ingetrokken, maar na onderzoek bleek die informatie niet te kloppen. Volgens Rahali kwam er een wijkagent langs op 7 september, maar daar werd geen verslag van opgesteld. Het schepencollege besliste hem vier dagen later uit het bevolkingsregister te schrappen.

Appartement wordt onderverhuurd
Omdat het Rechtscollege ook vaststelde dat Rahali zijn appartement gedeeltelijk onderverhuurde, mag de SP.A-politicus voorlopig zijn zitje in het gemeentebestuur behouden. "Het appartement van Rahali is in tweeën gesplitst, een deel ervan wordt bewoond door Rahali zelf. Welke vragen de situatie ook oproepen bij de politie, er kan niet uitgesloten worden dat Rahali effectief op het adres in kwestie woont", luidt het.

Rahali riep voor de gemiste controles verzachtende omstandigheden in. Eind december 2016 is zijn vader overleden, waardoor Rahali veel bij zijn moeder vertoefde. "Ik vloog ook regelmatig naar Marokko om de begrafenis te regelen", laat Rahali in La Capitale optekenen. "Ik vraag de gemeente niet langer koppig te doen. Als het college verstandig is en mijn situatie rechtzet, is er geen probleem."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni