Monica Frassoni eerste voorzitter van Elsense gemeenteraad

© Monica Frassoni
| Monica Frassoni was de eerste niet-Belgische onderdaan die voor ons land in het Europees Parlement werd verkozen.

De oppositiepartijen in Elsene hadden burgemeester Christos Doulkiridis (Ecolo) gevraagd om het voorzitterschap van de gemeenteraad af te staan. Partijgenote Monica Frassoni neemt voortaan de honneurs waar.

De 56-jarige Frassoni kan al terugkijken op een mooi politiek parcours. De in Mexico geboren Italiaanse streek in 1987 neer in Brussel. Sindsdien zet de voormalige Europarlementariër zich voor de groene fractie in op Europees niveau.

Ze raakte als eerste niet-Belgische onderdaan verkozen in het Europees Parlement en was zo meteen ook de eerste Italiaanse die in het buitenland werd verkozen. Sinds 2002 mag Frassoni zich vicevoorzitster noemen van de groenen in Europa.

Invloedrijke werelddenker

In 2010 werd de Italiaanse opgenomen in de lijst van de 100 meest invloedrijke werelddenkers, omdat ze groene politiek mainstream heeft gemaakt. Ze deed vier jaar later een gooi naar het voorzitterschap van de Europese Commissie, maar verloor die verkiezing.

Het is de eerste keer dat de gemeenteraad van Elsene niet zal worden voorgezeten door de burgemeester. Dat had veel voeten in de aarde. Doulkeridis wilde liefst zelf voorzitter blijven, maar zwichtte na een jaar druk van de oppositie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?