Moureaux: 'Kinderen krijgen is recht en rijkdom'

© tvbrussel
Burgemeester Freddy Thielemans (PS) krijgt weinig bijval van collega-politici na zijn uitspraken over geboortebeperking. Philippe Moureaux (PS) vindt kinderen krijgen "een recht en een rijkdom waaraan niet geraakt mag worden."

In een debat van 'Wij, Brusselaars' zei Thielemans dat geboortebeperking geen taboe mag zijn. "Geboortebeperking moet bespreekbaar zijn. Zo veel mogelijk kinderen hebben, is onverantwoord", zei hij tijdens een debat. Het probleem situeert zich volgens hem vooral bij "islamieten, bepaalde strekkingen van het jodendom en zelfs christenen."

Woordvoerder Dassonville verduidelijkt maandag in De Standaard dat het "geen plan, noch een programmapunt van de burgemeester is. Maar het is een feit: we hebben in Brussel veel gezinnen met zeven, acht kinderen. Die vragen een sociaal appartement, maar zulke appartementen bestaan gewoon niet." Dassonville benadrukt ook dat het "sowieso geen gemeentelijke bevoegdheid is."

Kandidaat-burgemeester Alain Courtois (MR) ziet maatregelen voor geboortebeperking alvast niet zitten. "Laten we vooral de netwerken aanpakken die mensen naar hier halen die daarna op het OCMW belanden en op de wachtlijst voor een sociale woning."

CDH-lijsttrekster Joëlle Milquet zegt aan de krant dat ze moeilijk kan geloven dat Thielemans zoiets gezegd heeft.

PS-burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux is ook niet opgezet met de uitspraak van zijn partijgenoot. "In een vrije samenleving is het hebben van een kind een recht en een vrijheid waarover niet onderhandeld kan worden", tweet hij.

MR-parlementslid Alain Destexhe merkt op Twitter op dat als een MR-lid dergelijk voorstel had gelanceerd, hij "extreemrechts" genoemd zou worden.

Thielemans wordt wel gesteund door de Gentse moraalfilosoof Etienne Vermeersch. "Geen enkele verstandige mens kan tegen geboortebeperking zijn. Ook niet in Brussel, dat op een demografische bom zit. Een onbeperkt aantal kinderen krijgen, is onhoudbaar", zegt hij aan De Standaard. "Zeker in ons land, waar de ecologische impact 25 keer groter is dan in de derde wereld. Het zijn vooral gezinnen die niet in hun onderhoud kunnen voorzien die veel kinderen krijgen. De godsdienst speelt daar vaak geen positieve rol in." Geboortebeperking hoeft voor Vermeersch wel niet repressief te gebeuren, maar sensibiliserend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?