Thielemans: 'Geboortebeperking moet bespreekbaar zijn'

Freddy Thielemans kwam afgelopen week verrassend uit de hoek tijdens een debat van 'Wij Brusselaars'. Volgens hem moet geboortebeperking bespreekbaar worden.

De Brusselse bevolking groeit erg snel. Thielemans vindt dan ook dat geboortebeperking geen taboe mag zijn, schrijft De Standaard zaterdag. "Geboortebeperking moet bespreekbaar zijn. Zo veel mogelijk kinderen hebben, is onverantwoord", zei hij tijdens een debat.

"Brussel krijgt problemen waarbij religieuze verhoudingen moeilijk worden", zo wordt hij geciteerd door Erasmix, het blad van de Erasmushogeschool. "Gezinnen uit bepaalde religies willen zo veel mogelijk kinderen hebben, maar dat is ongepast in de maatschappij van vandaag. Ik denk dan aan katholieken, islamieten en joodse bewegingen. Dat is echter een bijzonder zware fout waar zij de gevolgen niet van kunnen dragen. Dat is onverantwoordelijk en dus moet geboortebeperking besproken kunnen worden."

Hij pleitte ook voor collectieve projecten zoals huizen, scholen en sociale opvang. "Als het geboortecijfer groter is dan de mogelijkheden van de stad, komen er water- en energieproblemen zoals in andere grootsteden. Het islamisme maakt mij daarom bang, want we leven niet meer in de zestiende eeuw. En zoals de katholieke kerk in de negentiende eeuw niet wilde discussiëren met de overheid, willen de moskeeën dat nu ook niet."

Thielemans benadrukte wel dat het belangrijk is dat mensen de vrije keuze krijgen over hoeveel kinderen ze willen.

De Brusselse demografische boom, wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de sterke immigratie. Maar ook het geboortecijfer in Brussel ligt een stuk hoger, vooral bij migranten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?