David Weytsman (MR), Brussels parlementslid en gemeenteraadslid Brussel-Stad

| David Weytsman (MR), Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in Brussel-Stad.

MR doet tegenvoorstel voor Brusselse mobiliteit

LG
© Belga
12/05/2020

De MR, die in de Brusselse oppositie zetelt, stelde gisteren in het parlement een globale mobiliteitsstrategie voor. Ze vindt de maatregelen van de regering, die volgens hen louter voorrang geven aan voetgangers en fietsers, 'dogmatisch' en doet een tegenvoorstel.

De 'Brussels for all'-strategie, die parlementsleden David Weytsman en Anne-Charlotte d'Ursel opstelden, houdt volgens hen in tegenstelling tot de plannen van de Brusselse regering ook rekening met micromobiliteit zoals elektrische steps, maar ook motoren, auto's, taxi's, bus, tram en leveringen met de vrachtwagen.

Volgens Alexia Bertrand, voorzitster van de liberale fractie, hebben Ecolo en Groen geprofiteerd van de coronacrisis om "zogezegd tijdelijke maatregelen permanent op te leggen, zonder een globale flexibele strategie voor alle vervoerswijzen te voorzien" .

Recuperatie

Met name de afsluiting van de Leopold II-tunnel en het Terkamerenbos voor wagens vindt MR contraproductief, en ook het woonerf in de vijfhoek vinden ze een 'slecht gekalibreerde beslissing'. Het zou de beleidsmakers aan strategie ontbreken, vooral in gebieden die doorgaans veel ongevallen kennen.

De MR vindt de voorgestelde 40 kilometer aan fietspaden een goed plan, maar vindt dat niet alles overhaast moet gebeuren en betreurt naar eigen zeggen de politieke recuperatie van de crisis.

In haar hervormingsplan stelt de MR voor om administratief telewerk verder uit te bouwen, voorrang te geven aan wandelaars en in het verkeer meer gebruik te maken van het potentieel van dynamische verkeerslichten. Micromobiliteit krijgt een belangrijke plaats in het plan, net als een versoepeling op vlak van parkeren. De MR wil ook dat er meer beveiliging komt op het openbaar vervoer om toezicht te houden over de maatregelen rond afstand houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , woonerf , MR , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni