MR maakt in peiling vrije val in Brussel

© Belgaimage
| Boris Dilliès (MR), burgemeester van Ukkel, en MR-partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez.

Heel wat kiezers van de Franstalige liberalen in het Brussels Gewest zijn tijdens de regeringsonderhandelingen afgehaakt. Uit een nieuwe peiling blijkt dat MR de grote verliezer is van de formatiegesprekken. De groenen blijven de grootste politieke familie, N-VA lokt de meeste stemmen onder de Nederlandstalige partijen in Brussel.

Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. De peiling werd uitgevoerd door Ipsos, bij een steekproef van 593 Brusselaars. Dat levert volgens de peiler een vrij grote foutenmarge van ±4% op.

De formatiegesprekken lijken weinig impact gehad te hebben op het kiesgedrag in het Brussels Gewest. Behalve grote verliezer MR, dat 14 procent van de Brusselse stemmen zou binnenhalen (-3,5% sinds de verkiezingen in 2019 en daardoor een virtuele zetel minder), halen zowat alle partijen dezelfde score als bij de laatste Grote Peiling in juni.

Aan Franstalige zijde is Ecolo de grootste partij met 19,8 procent. De PS volgt (binnen de foutenmarge) op 19,1 procent. Grote verliezer MR, dat van zijn 17,5 procent bij de verkiezingen in mei vorig jaar nog 14 procent overhoudt, is de derde partij in Brussel. De Franstalige liberalen worden op de hielen gezeten door PTB (12,1 procent) en Défi (11,3 procent). De teloorgang van CDH (3,2 procent) zet zich onverminderd voort.

Nederlandstalige partijen

De resultaten van Nederlandstalige partijen in de peiling moeten met een korrel zout genomen worden. Door de kleine steekproef en het beperkt aantal Nederlandstalige respondenten is niet zeker of de resultaten representatief zijn. Bovendien kan door de foutenmarge moeilijk bepaald worden welke partij in realiteit de grootste is.

Groen, dat in de federale en gewestregering zit, haalt in de peiling bijna 3,2 procent. Oppositiepartij N-VA zou de grootste zijn met 4,8 procent en Vlaams Belang haalt in de peiling 3,7 procent.

De Nederlandstalige liberalen van Open VLD halen 2,4 procent. Daarna volgen one.brussels/SP.A (2,3 procent) en CD&V (1,7 procent).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?