Peiling: Brusselse groenen op kop, PS en MR volgen

© PhotoNews
| Ecolo-regeringsleden Barbara Trachte en Alain Maron (archiefbeeld)

Als het morgen federale verkiezingen zouden zijn, zou Ecolo in het Brussels Gewest de grootste partij worden. De partij behoudt een koppositie voor PS en MR, die op plaats twee en drie eindigen. Dat blijkt uit een peiling die tussen woensdag 10 en maandag 15 juni online werd afgenomen door Ipsos, in samenwerking met Het Laatste Nieuws, VTM, RTL en Le Soir.

De Franstalige groenen verliezen in de peiling 2,5 procent ten opzichte van hun verkiezingsresultaat. Toch springt de partij met 19,1 procent over de PS, want ook de Franstalige socialisten boeken een licht verlies. 18,2 procent van de Brusselaars zou op de PS stemmen, als het morgen federale verkiezingen zouden zijn. Drie maanden geleden was dat nog 20,5 procent.

Ecolo vist in de grootste vijver van potentiële kiezers: 37,3 procent van de Brusselaars kan zich een stem op Ecolo wel voorstellen. Het kiespotentieel van de PS valt met 30,7 procent lager uit. De MR behoudt in Brussel plaats drie, met 20,5 procent.

Op de vierde plaats: de PTB/PVDA. De uiterst linkse partij zou bij nieuwe verkiezingen 12,6 procent van de stemmen halen en heeft nog veel groeipotentieel. Eén op de vijf Brusselaars (20,4 procent) sluit een stem op PTB/PVDA niet uit. De partij snoept vooral kiezers af van de PS. Dertien procent van de Brusselaars die bij de vorige verkiezingen PS stemden, zouden nu op de PTB/PVDA stemmen.

N-VA nadert 5 procent

Van de Nederlandstalige partijen heeft Groen bij kiezers uit de 19 Brusselse gemeenten het grootste kiespotentieel. 11 procent zou zich een keus voor de Nederlandstalige groenen kunnen inbeelden als er morgen verkiezingen zouden zijn. De partij is bij 1,4 procent van de respondenten de eerste keus.

De N-VA haalt in Brussel 4,9 procent van de stemmen en zou daardoor een zetel winnen. CDH (4,7 procent) en Vlaams Belang (3,7 procent) volgen. Een stem op SP.A zou 3,5 procent van de Brusselaars overwegen.

De maximale foutenmarge van de peiling bedraagt 4,1 procent in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?