Peiling: groenen blijven het goed doen in Brussel

© PhotoNews
| Zakia Khattabi, Patrick Dupriez en Christos Doulkeridis na het partijbureau van Ecolo de dag na de verkiezingen van 14 oktober 2018.

In Brussel blijven de groenen het goed doen. Dat blijkt uit 'De Grote Peiling' van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir. Ecolo kan de goede score van de verkiezingen (ruim 21 procent), vasthouden. PS en MR verliezen licht. DéFI gaat er wat op vooruit en wordt even groot als de PVDA, die licht verliest.

Het CDH zakt verder weg tot net onder de kiesdrempel. Bij de Vlaamse partijen valt op dat CD&V onderuit gaat. Van de 1,3 procent bij de verkiezingen zou nog maar 0,2 procent overblijven.

Ook in Vlaanderen verliezen de christendemocraten. Die haalden in mei nog 14,2 procent, dat zou nu nog 11,7 procent zijn. SP.A zit in hetzelfde straatje: de socialisten haalden in mei 10,8 procent van de stemmen, nu zou dat nog 8,4 procent zijn. Groen en PVDA stijgen lichtjes ten opzichte van de verkiezingen van mei. De partij van Meyrem Almaci gaat er een dikke procent op vooruit (9,8 procent in mei tegenover 11 procent nu). De extreem-linkse PVDA stijgt van 5,6 procent naar 6,2 procent.

Extreemrechts rukt verder op

Bij de verkiezingen van mei groeide Vlaams Belang tot de tweede partij van Vlaanderen, met 18,7 procent van de stemmen. In de Grote Peiling rukt de extreem-rechtse partij verder op tot 24,9 procent. N-VA verloor in mei ten opzichte van de verkiezingen van 2014, maar bleef met 25,5 procent nog de grootste partij. Volgens de peiling zou N-VA nu verder terrein verliezen en uitkomen op 22,7 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?