| Alexia Bertrand, fractieleider van de MR in het Brussels Parlement.

MR roept op tot debat in Brussels Parlement over avondklok

JP
© Belga - BRUZZ
27/02/2021

De MR vraagt een debat in het Brussels Parlement over de verlenging van de avondklok. De regering moet uitleggen waarom ze een andere keuze heeft gemaakt dan Wallonië, dat vanaf 1 maart Vlaanderen zal volgen met een nachtklok van middernacht tot vijf uur 's ochtends.

"De publieke steun voor de maatregelen slinkt. Meer dan ooit moet de transparantie over de beweegredenen van politici absoluut zijn," dringt MR-fractieleider Alexia Bertrand zaterdag aan in een brief aan de voorzitter van het Brussels Parlement, Rachid Madrane (PS). Ze roept op in debat te gaan over de nachtklok en de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in zijn geheel.

De Brusselse liberalen willen weten waarom de gewestregering vasthoudt aan de avondklok. "Bepaalde maatregelen, zoals de avondklok, blijven weliswaar nuttig om de epidemie onder controle te krijgen en risicogedrag in te perken, maar zij beperken ook de meest fundamentele vrijheden," zegt Bertrand. "Weegt het voordeel op tegen de nadelen? Ik denk aan de gevolgen voor de geestelijke gezondheid, met name die van jongeren, of de gevolgen voor de activiteiten van sectoren als de horeca, die in deze crisis al veel hebben verloren."

Als het Brussels Gewest Wallonië en Vlaanderen niet volgt, moet het gewest volgens Bertrand uitleggen waarom. "Deze kwesties zijn complex en rechtvaardigen dat dit debat wordt gevoerd met alle verkozenen, in de grootst mogelijke transparantie ten aanzien van de Brusselse bevolking."

Vrijdag betreurde de burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf (MR), op Twitter dat hij, net als andere burgemeesters, niet was geraadpleegd door minister-president Rudi Vervoort (PS) over de handhaving van deze avondklok om 22.00 uur.

Vervoort onder vuur

Vervoort kreeg ook kritiek op zijn uitspraak vrijdag, na het Overlegcomité, waarin hij zei dat "het soms ook wel een voordeel is om geen rekening te moeten houden met een provinciegouverneur (die is er niet in Brussel, nvdr) en zo alleen te kunnen beslissen." De Horecafederatie en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vond die uitspraak totaal ongepast, op een moment dat de horeca zwaar lijdt.

Volgens Vervoort heeft de avondklok haar nut bewezen. Hij wijst er ook op dat Brussel bij het terugschroeven van vorige maatregelen zwaar onder vuur lag. Reden te meer om deze maatregel te behouden, aldus Vervoort. Hij heeft de avondklok verlengd tot 31 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, nachtklok

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni