Cruciale dag voor de avondklok: versoepelen of verlengen?

© Belgaimage
| December 2020: de avondklok tussen 22 en 6 uur is nog steeds van kracht binnen het kader van de coronamaatregelen van het Brussels gewest.

De avondklok die in Brussel ingaat vanaf 22 uur tot 6 uur ’s morgens wordt vandaag na het federaal overlegcomité geëvalueerd op een overleg van de Brusselse minister-president met de burgemeester van de 19 gemeentes. De maatregel geldt nog tot 1 maart.

Sinds eind oktober zijn niet-essentiële verplaatsingen binnen Brussel verboden tussen 22uur en 6uur ’s morgens. In Vlaanderen geldt evenwel slechts een avondklok vanaf middernacht. Meerdere Brusselse parlementsleden gaven al aan dat de verschillende regels in de verschillende regio’s best zouden worden gelijk geschakeld.

De maatregel geldt nog tot 1 maart en moet dus hoe dan ook besproken worden. Vandaag is na het federaal Overlegcomité alvast een evaluatie van de avondklok gepland tussen Brussels minister-president Rudi Vervoort, het federaal niveau en de verschillende burgemeesters. Vervoort wil daar niet op vooruit lopen, maar liet bij monde van zijn woordvoerder verstaan dat er onder meer zal gekeken worden naar de huidige epidemiologische situatie.

Vorige week bleek nog dat de kritiek op de avondklok zowel binnen meerderheids- als oppositiepartijen in het Brussels Parlement toenam. Toen was de situatie evenwel nog anders: de besmettings- en ziekenhuiscijfers waren toen al wekenlang stabiel. Inmiddels zijn de ziekenhuisopnames echter alweer aan het stijgen, wat Marc Noppen, CEO UZ Brussel er al toe noopte om op te roepen om vooral nìet te versoepelen.

Cecile JODOGNE BRUZZ ACTUA 1662

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) die na de spontane feestjes in het Ter Kamerenbos aangaf dat er strenger zal moeten worden opgetreden, wilde nog niet voorop lopen op het overleg. "We moeten de aanbevelingen van de experts afwachten", reageert Vincent De Wolf (MR), burgervader van Etterbeek. Hij benadrukt wel dat het logischer zou zijn dat de avondklok in het hele land hetzelfde zou zijn.

Wachten op aanbevelingen experts

Christos Doulkeridis (Ecolo), de burgemeester van Elsene, was gisteren wegens ziekte niet bereikbaar. Hij gaf eerder deze week wel in een open brief aan dat versoepelingen nodig zijn als we “de boel niet willen laten ontploffen“. “Mensen trekken dit niet meer.” Zijn collega uit Schaarbeek, dienstdoend burgemeester Cécile Jodogne, heeft begrip voor de nood aan meer vrijheid, maar noemt "een opheffing of versoepeling van de avondklok nu niet prioritair, gezien het risico op een derde golf". "Het is beter om nog een maand vol te houden en zo het risico op een derde golf af te wenden, dan nu door versoepelingen de geleverde inspanningen van de voorbije maanden teniet te doen."

De kans dat de avondklok versoepeld wordt, is wellicht klein. Premier Alexander De Croo (Open VLD) herhaalde gisterenmiddag in de Kamer alvast dat grote versoepelingen niet aan de orde zijn op het Overlegcomité van vandaag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?