Professor Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel
© Belgaimage | Professor Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel.

Noppen (UZ Brussel): 'Het is echt niet het moment om te versoepelen'

TRO
© BRUZZ
25/02/2021

Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, hoopt dat de politiek nog even wacht met het aankondigen van nieuwe versoepelingen. Zeker nu het aantal opnames in de ziekenhuizen opnieuw aan het stijgen is. "De situatie doet me denken aan september vorig jaar."

Met de veiligheidsraad van vrijdag 26 februari in het vooruitzicht klinkt al sinds vorige week een steeds luidere roep om versoepelingen van de coronamaatregelen. Politiek loopt met name MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voorop met de vraag om sommige maatregelen te lossen. Maar ook verschillende zwaargetroffen sectoren zoals de horeca en cultuur deden hun duit in het zakje.

Tot nu toe bleven de besmettings- en ziekenhuiscijfers al wekenlang stabiel, wat die vraag rechtvaardigde. Inmiddels zijn de cijfers alweer een week aan het stijgen. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, tweette gisteren al dat in zijn ziekenhuis plots een verdubbeling van het aantal opnames te noteren viel. Hij vraagt om de maatregelen nog niet te snel te lossen. "Ik hoop dat de eerste minister en de minister van Volksgezondheid de cijfers ook kennen en zien wat er aan het gebeuren is," aldus Noppen aan BRUZZ. "De situatie doet me denken aan september vorig jaar. Ook toen werd er versoepeld terwijl de cijfers weer omhoog gingen. Dat moeten we vermijden."

Noppen begrijpt het ongeduld van iedereen die graag wil versoepelen. "Ik snak ook naar een terras met dit weer. Ik begrijp ook dat de jeugd buiten komt en de parken opzoekt," verwijst hij naar de volle Brusselse parken van de laatste dagen. "Maar het gaat bij het bestrijden van dit virus om het beperken van het aantal interpersoonlijke contacten. Hoe meer contacten, hoe meer risico op transmissie van het virus. We zullen binnen een week of tien dagen de gevolgen zien van de laatste dagen. Maar, nogmaals, ik vind het gedrag van velen wel heel menselijk en begrijpelijk."

Kou en kappers

De huidige stijgende cijfers zijn dus ook het gevolg van wat er tien dagen tot een week geleden gebeurd is. Noppen verwijst naar de koudeprik en de heropening van de kappers als mogelijke oorzaken. "We weten natuurlijk nooit helemaal waar mensen besmet geraakt zijn. Maar de extreme kou die er was, kan ertoe geleid hebben dat mensen meer binnen in slecht verluchte ruimtes hebben gezeten. Daarnaast zijn de kappers toen opengegaan. Dat zijn twee fenomenen die de huidige cijfers zouden kunnen verklaren."

skimensen_wolvendaelpark
Vorige week genoten velen nog van de sneeuw en de kou.

Tenslotte wijst Noppen ook naar de trage vaccinatiecampagne als reden om de maatregelen voorlopig nog even vol te houden. "Er is onvoldoende vaccinatiebasis om gerust te zijn. Het is positief dat bijna alle woonzorgcentra in België nu aan de beurt geweest zijn. We zien dat ook in de patiënten die we binnenkrijgen: die komen niet meer uit de woonzorgcentra. Maar het blijft nog altijd maar zo'n 4 procent van onze bevolking."

En dus hoopt Noppen dat de politiek vrijdag beslist om het huidige regime nog even vol te houden. "Bij exponentiële stijgingen begint het altijd met een klein verschil," besluit hij. "Wat zijn nu die 19 extra patiënten die we hier in het UZ Brussel moeten opvangen?" Maar dat aantal kan heel snel oplopen. "Het is niet het moment om massaal te versoepelen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie