MR: Schaarbeekse broedertwist naar kookpunt

Plotwending in de saga rond de Schaarbeekse MR: er komt nu toch een eigen MR-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, meldt de de gewestelijke afdeling. Die staat meteen lijnrecht tegenover de Schaarbeekse tak, die voor de lijst van FDF-burgemeester Bernard Clerfayt koos. "Op de lijst van Clerfayt staan is bij het FDF aansluiten."

De voorzitster van de Brusselse liberalen, Françoise Bertiaux windt er geen doekjes om. In een persbericht verklaart ze dat wie toch op de lijst van Clerfayt gaat staan "zich de facto buiten de MR plaatst en zich bij het FDF aansluit". Het wordt dus afwachten of en welke Schaarbeekse MR-leden zich aansluiten bij Clerfayt.

MR-schepen Georges Verzin verklaarde al bereid te zijn een MR-lijst te trekken en kreeg in ruil de banbliksems van Clerfayt over zich. Aan tvbrussel verklaarde hij dat hij aan eentweetalige lijst denkt, samen met Open VLD. "Ik wordt gesteund door de partijleiding, ik ben de MR," zegt hij.

'Al decennia MR'
Maar daar zijn de andere liberalen het niet mee eens. Het schepencollege bevestigde vrijdag dat de Lijst van de Burgemeester gewoon doorgaat. De liberale schepenen zijn ervan overtuigd dat Bertiaux geen bevoegdheid heeft om hen uit de MR te zetten. "Ik ben al decennia lid van MR, langer dan Verzin, Bertiaux of Charles Michel," zei schepen van Financiën Bernard Guillaume (MR). "Als we gedwongen worden tot een breuk, dan blijf ik evenwel op de Lijst van de Burgemeester, en dan worden we de Schaarbeekse Liberalen."

De liberale schepenen van Schaarbeek zijn er evenwel van overtuigd dat nationaal MR-voorzitter Michel niet zo ver zal gaan. Ze willen zich nu concentreren op de verkiezingen, zegt gemeenteraadslid Sadik Köksal (MR). "Ons belangrijkste doel wordt natuurlijk: de PS afhouden," zegt hij. "Schaarbeek mag geen tweede Molenbeek worden. Onkelinx kan maar beter naar de gemeente van Moureaux verhuizen, daar kan ze meer gaan uitrichten."

Volgens Köksal krijgt Verzin slechts twee MR-gemeenteraadsleden met zich mee. De MR heeft momenteel in Schaarbeek 13 verkozenen, waarvan 4 schepenen.

Record
De Schaarbeekse MR stemde eerder deze week voor aansluiting bij de lijst van de burgemeester. 23 van de 32 stemgerechtigden waren gewonnen voor het idee. Bertiaux verklaarde toen al die stemming niet te erkennen. Zij wil dat de Brusselse MR-afdelingen een onafhankelijke koers varen na de breuk binnen de MR-FDF vorig jaar.

Bij de verkiezingen van 2006 kwamen MR en FDF samen op en behaalden ze 22 van de 47 zetels. Clerfayt haalde een recordaantal voorkeurstemmen: ruim 12.000.

Voor de huidige burgemeester zijn het cruciale dagen. Met een MR-FDF-lijst is hij vandaag al vrijwel zeker van een nieuw mandaat in oktober. Op eigen kracht zien zijn kansen er veel minder rooskleurig uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?