MR staat klaar om meerderheid in Schaarbeek te vervoegen

© RV
| Wordt Angelina Chan schepen voor de MR in Schaarbeek?

De MR maakt zich klaar om toe te treden tot de Défi-Ecolo-meerderheid in Schaarbeek. Gisteren is alvast de schepen aangeduid: Angelina Chan. Ecolo is alvast niet van plan om het meerderheidsakkoord opnieuw te onderhandelen.

De meerderheid van de Lijst van Burgemeester Bernard Clerfayt en Ecolo-Groen in Schaarbeek is krap vandaag, met slechts 25 zetels op de 47. Al in januari dit jaar heeft Clerfayt geprobeerd om die uit te breiden met de CDH (5 zetels). Maar dat is mislukt. Er ontstond onvrede bij de lokale mandatarissen van de CDH over de stappen die de lokale voorzitster al had genomen om die meerderheid te versterken. Terug naar af dus.

Clerfayt heeft daarna zijn oog laten vallen op de (voormalige aartsvijanden) van de MR (2 zetels). Hij kan de liberalen een schepenambt aanbieden omdat huidig schepen Sadik Köksal (Défi) het gemeentebestuur vaarwel moet zeggen sinds hij verkozen is in het Brussels parlement en cumul bij Défi niet is toegestaan.

De burgemeester stelt ook voor om na 2024 verder gaan met de liberalen.

Schepen aangeduid

Zopas heeft de lokale MR Angelina Chan aangeduid als kandidaat-schepen. Zij haalde het meeste aantal stemmen. Voormalig schepen en gemeenteraadslid Georges Verzin moest de duimen leggen.

Daarmee is een belangrijke stap gezet in de toetreding tot de meerderheid. Die moet nog wel verder onderhandeld worden.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez himself wil die voeren. "We willen toetreden tot de meerderheid maar daar zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden," zegt een lokaal MR-lid.

Ook in de entourage van burgemeester Clerfayt klinkt het dat de kogel nog niet door de kerk is. "Ook wij hebben onze voorwaarden, onder meer dat er aan het meerderheidsakkoord niet gemorreld wordt."

Reactie Ecolo-Groen

Tenslotte zal ook nog meerderheidspartij Ecolo-Groen akkoord moeten gaan.

Eerste schepen Vincent Vanhalewyn (Ecolo-Groen) is onverbiddelijk: "We zijn een meerderheid die gevormd is door twee lijsten. Dat moet zo blijven. Als de MR toetreedt tot de meerderheid dan moet ze dat doen als component van de Lijst van de Burgemeester. De MR verdwijnt dan uit de gemeenteraad."

Vanhalewyn zegt ook dat de MR-verkozenen het meerderheidsakkoord en public moeten steunen. "Een jaar geleden waren ze nog tegen. Daar staan voor ons belangrijke elementen in in verband met mobiliteit en klimaat, als de MR toetreedt moeten de verkozenen dit akkoord ook mee steunen. Er kan geen sprake van zijn dat het meerderheidsakkoord heronderhandeld wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?