| Marie Nyssens, de Brusselse voorzitster van CDH, zou namens de partij schepen worden, maar er is intern verzet daartegen binnen haar fractie

Schaarbeekse CDH intern verdeeld over toetreding tot meerderheid

SDS
© BRUZZ
15/01/2020

De Schaarbeekse afdeling van CDH is dinsdagavond inderhaast bijeengeroepen. Drie van de vijf gemeenteraadsleden verzetten zich tegen de geplande toetreding tot de meerderheid van burgemeester Cécile Jodogne (Défi). De tegenstanders - twee van hen ex-Défi'ers - eisen onder meer een herziening van het parkeerbeleid, en dat fractieleidster Marie Nyssens haar toekomstige schepenambt deelt met een van hen.

CDH gaat toetreden tot de Schaarbeekse meerderheid (Lijst van de Burgemeester/Ecolo/Groen), meldde fractieleidster en gewestelijk voorzitster Marie Nyssens dinsdag aan BX1. Die versterking van vijf zetels zou de momenteel krappe meerderheid een ietwat comfortabeler numeriek overwicht geven, van 25 naar 30 op 47 zetels.

Nyssens was dan de gedoodverfde schepen voor de partij, die vertrekkend Défi'er Sadik Köksal zou moeten opvolgen. Haar collega-gemeenteraadslid Cédric Mahieu steunde de beslissing, maar volgens de krant La Dernière Heure zijn de andere drie CDH-gemeenteraadsleden niet akkoord. Zolang zij hun zegen niet geven, kan de partij niet deelnemen aan het bestuur.

Vaste job en gratis parking

Hamza Boukhari, Emel Köse en Yussuf Ildiz (de laatste twee stapten op uit de partij van de burgemeester, Défi, net voor de verkiezingen) klagen in een brief aan de partij-instanties de zet van hun fractieleidster aan. Ze spreken volgens de krant van "een ongelukkige reeks dysfuncties die geleid heeft tot deze betreurenswaardige crisissituatie". BRUZZ kon hen noch Nyssens voor dit artikel bereiken.

De opstandige gemeenteraadsleden zouden onder meer kwaad zijn dat er "geen overleg is gepleegd over de instap in het bestuur", over "het gebrek aan transparantie en intern vertrouwen", en het feit "dat ze voor een voldongen feit zijn gesteld".

Wil het CDH toch een schepenpost verwerven in het Schaarbeekse bestuur, dan heeft de partij een intern akkoord nodig. De drie gemeenteraadsleden die zich verzetten stellen in ruil voor hun handtekening een resem eisen. Marie Nyssens zou haar schepenambt moeten delen met Hamza Boukhari, Emel Köse zou een vast contract moeten krijgen in het domein van de handicap, de gratis parkeertijden zouden in bepaalde wijken moeten heringevoerd worden, en het CDH zou nu al de volgorde van de kandidaten bij de volgende verkiezingen moeten vastleggen, met Boukhari en Köse op plaatsen 2 en 3.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek, Bernard Clerfayt, Cécile Jodogne, Marie Nyssens, Emel Köse , Hamza Boukhari, Yussuf Ildiz, Cédric Mahieu

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni