MR wil geen Maingain als verbindingsofficier tussen Brussel en Wallonië

© PhotoNews
| Olivier Maingain (Défi) bij een consultatie door Koning Filip na de verkiezingen van 26 mei 2019.

Bij de Brusselse coalitiegesprekken was aan Olivier Maingain (Défi) de functie van verbindingsofficier beloofd. Maar dat plan sneuvelde tijdens de Waalse onderhandelingen, na druk van MR.

Volgens LN24 heeft de MR druk uitgeoefend dat er geen enkele medewerking zou komen van de Wallonië of de Franse Gemeenschap met Maingain.

MR-onderhandelaar en uittredend Waals minister-president Willy Borsus bevestigde dat dinsdagavond aan Belga: "Er is tijdens de onderhandelingen overeengekomen om niet samen te werken met de structuur van de verbindingsofficier. U zal gemerkt hebben dat in het regeerakkoord geen melding gemaakt wordt van enige samenwerking met deze verbindingsofficier."

Verzet bij MR

De creatie van de functie van verbindingsofficier werd beslist tijdens de onderhandelingen voor de regering van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). Die functie zou gaan naar Olivier Maingain, maar de beslissing stuitte meteen op verzet van de Franstalige liberalen.

"We hebben meteen gezegd dat we geen behoefte hadden aan deze bijkomende brol, die het functioneren tussen Franstaligen uiteindelijk meer zal verstoren", aldus Borsus. Er bestaan reeds dialooginstanties en dus moeten er geen bijkomen, vervolgde hij.

'Pover resultaat Défi'

Volgens Borsus heeft Maingain ook geen enkele legitimiteit om een dergelijke verbindingsrol tussen Brussel en Wallonië op te nemen, gezien het povere resultaat van DéFI bij de voorbije verkiezingen in Wallonië.

Terwijl PS en Ecolo het nieuws niet wilden bevestigen of ontkennen, verklaarde Olivier Maingain dat zijn functie behouden blijft. "Ik geloof niet dat de Brusselaars gaan toegeven aan de chantage van de liberalen", verklaarde hij aan Belga.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?