N-VA boos over afwijzen voorstel voor meer Nederlands in Franstalig onderwijs

Liesbet Dhaene (N-VA)

In de Vlaamse Gemeenschapscomissie (VGC) werd woensdagmiddag gestemd over een resolutie van N-VA-parlementslid Liesbeth Dhaene, die meer Nederlands in het Franstalig onderwijs wil. Zij is niet te spreken over het feit dat Open VLD, SP.A en Groen tegen stemden. "Maar het voorstel van N-VA is een provocatie", zegt Open VLD.

Volgens Dhaene heeft de achteruitgang van het Nederlands in Brussel in grote mate te maken met het gebrek aan Nederlands in het Franstalig onderwijs, waar 80% van de Brusselse jongeren schoollopen.

"Nog geen 8% van de schoolverlaters in Brussel zegt Nederlands te kennen en dat komt door het beleid van de Franse Gemeenschap", vindt de N-VA'ster. "We hebben het hier over een grove onderfinanciering. Het aantal immersiescholen van de Franse Gemeenschap, waar bepaalde vakken in het Nederlands gegeven worden, is in alle provincies procentueel het laagst in Brussel," gaat Dhaene verder.

Open VLD-parlementslid Khadija Zamouri begrijpt de bezorgdheid van Dhaene, maar laat aan BRUZZ weten dat ze dit niet de manier vindt om het probleem op te lossen. "De Vlaamse Gemeenschap organiseert zelfs geen immersiescholen. Het klopt dat er problemen zijn, maar dat is zo in beide onderwijssystemen. Vooruitgang komt er door overleg en samenwerking, niet door deze provocatie. Ik heb het gevoel dat Dhaene net voordat ze uit de politiek vertrekt nog even een bom wil gooien."

Tweetalige hoofdstad

Voor de N-VA kan Brussel echter pas echt een tweetalige hoofdstad worden als ook de Franse Gemeenschap haar verantwoordelijkheid neemt. "De Franse Gemeenschap op haar eigen verpletterende verantwoordelijkheid wijzen blijft een taboe bij Open VLD, SP.A en Groen," zegt Dhaene.

Zamouri is het daar niet mee eens. "Stel je het omgekeerde voor, dat de Franse Gemeenschap ons zou aanvallen op de kwaliteit van het Frans, dan zou het kot te klein zijn. Wij kiezen ervoor om bruggen te bouwen en niet op te blazen."

Ze vindt ook dat de gemeenschappelijke projecten die er zijn, moeten ondersteund worden. "Er is bijvoorbeeld een pilootproject met een tweetalige lerarenopleiding en daar was N-VA dan weer totaal niet over te spreken. De N-VA wil zogezegd een tweetalige hoofdstad, maar in ons eigen onderwijs is het Nederlands dan weer heilig," sluit Zamouri af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?