N-VA: ‘Nederlandstaligen getrouwd door Franstalig gemeenteraadslid op stadhuis’

© N-VA
| Mathias Vanden Borre is de opvolger van Johan Van den Driessche voor N-VA in Brussel-Stad.

Volgens N-VA-gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre zijn dit jaar al twee koppels in het Frans moeten trouwen op het Brussels stadhuis, omdat het gemeenteraadslid dat de ceremonie leidde geen Nederlands sprak. "Een regelrechte schande", aldus de N-VA'er, maar het PS-raadslid in kwestie pikt die beschuldigingen niet. “Vanden Borre is een leugenaar.”

Dit jaar trouwden 10 Nederlandstalige koppels in het stadhuis, zo blijkt uit de cijfers. Maar N-VA-gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre kreeg naar eigen zeggen klachten over het Nederlands van PS-gemeenteraadslid Anas Ben Abdelmoumen, die twee maanden geleden een van die trouwceremonies leidde op het Brussels stadhuis.

“Stelt u zelf eens voor. U komt, op wat één van de mooiste dagen van uw gedeelde leven moet zijn, samen aan op het stadhuis van Brussel na alle voorbereidingen in het Nederlands te hebben getroffen. Hier wordt u onthaald door een gemeenteraadslid, ter vervanging van de bevoegde schepen, dat het Nederlands totaal onmachtig is”, aldus Vanden Borre.

De N-VA’er beweert ook dat de ceremonie in het Frans voltrokken is. Hij wijst ook nog een andere PS’er met de vinger die dit jaar een ceremonie leidde van Nederlandstalige koppels op het stadhuis. “Dit is niet minder dan een regelrechte schande.”

PS-raadslid slaat terug

Gevraagd naar een reactie, haalt gemeenteraadslid Anas Ben Abdelmoumen (PS) al even hard uit. “Meneer Vanden Borre is een regelrechte leugenaar”, klink het. Abdelmoumen leidde wel degelijk de trouw waarvan sprake, maar verzekert dat de ceremonie volledig in het Nederlands verliep.

“Het Nederlands is niet mijn moedertaal en ik heb me vooraf even geëxcuseerd bij het koppel voor mijn accent, maar ik heb de volledige trouw in het Nederlands geleid. Alles is daarbij goed verlopen, het koppel appreciëerde dat ook.” Ook voor zijn collega van de PS steekt Abdelmoumen zijn hand in het vuur voor het feit dat de ceremonie in het Nederlands is verlopen.

Geen klacht

Abdelmoumen zelf verwijst ook naar het feit dat er nooit een klacht is binnengekomen, wat bevestigd werd door schepen van Burgerlijke Stand Ahmed El Ktibi (PS). Vanden Borre beaamt dat er geen klacht is, “maar dat is omdat het koppel dat niet wou, om hun herinnering aan de trouw niet te bezoedelen.”

Uiteindelijk brak de voorzitter van de gemeenteraad Liesbeth Temmerman (Ecolo) de discussie op de gemeenteraad af zonder gevolg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?