Citroen Garage c Saskia Vanderstichele

N-VA: ‘Stop met idée fixe over museum op Citroënsite’

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
25/03/2015

De oppositie in het Brussels parlement blijft bijzonder kritisch voor de aanpak van Vervoorts regering in het Citroëndossier. De N-VA is gekant tegen het museumproject. Ecolo-Groen betreurt het gebrek aan inspraak door de Brusselaars.

In de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement gaf minister-president Rudi Vervoort (PS) een stand van zaken in het Citroëndossier. Na zijn aankondiging op 11 maart van de aankoop door het Gewest van de site aan het kanaal vroegen de parlementsleden in een resem interpellaties om meer duidelijkheid.

N-VA blijft het meest kritisch. “Stop met de idée fixe dat de Citroënshowroom een museum voor moderne en hedendaagse kunst moet worden”, zei Cieltje Vanachter. Zij wees er voorts op dat het volgens vele experten moeilijk tot onmogelijk is om in het gebouw een museum in te richten, tenzij men er een smak geld tegen aan gooit.

De andere partijen staan op zich positief tegenover het museumproject, maar hebben vragen naar de haalbaarheid, de financiering en de participatie van de bevolking. Ecolo-Groen vindt dat het met die inspraak serieus misloopt. “De Brusselaars willen meedenken en dromen over de invulling en de toekomst van de Citroëngarage, maar Rudi Vervoort laat dat niet toe en dat is doodjammer”, aldus de groenen.

Meerderheidspartij CD&V steunt de idee van een museaal en cultureel project op de site, maar “kijkt uit naar de museumtechnische en financiële haalbaarheid”. De MR-oppositie zit op dezelfde golflengte.

Volgens Rudi Vervoort kan het politiek belang van dit dossier niet overschat worden. "Zij die tegen het museumproject zijn, zijn diegenen die de Brusselaars willen vertellen wat we moeten doen en hoe. Maar de Brusselaars zullen zelf beslissen wat goed is voor hen". Een duidelijke sneer naar de N-VA, en meer bepaald naar staatssecretaris Elke Sleurs. Die is gekant tegen de overheveling van de collectie moderne kunst van de KMSKB naar het Citroëngebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie