N-VA wil besparen op Europese steunfondsen, Vervoort ontstemd

© LB Rudi Vervoort
| Minister-President Rudi Vervoort (PS)

De Franstalige socialisten zijn niet te spreken over de uitspraken van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die had gezegd dat hij wilde besparen op de Europese cohesiebudgetten. Dat is het geld dat Europa besteedt aan minder ontwikkelde regio's, ook Brussel krijgt flink wat uit die pot. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zegt dat "de N-VA zo haar ware gelaat toont".

Geert Bourgeois uitte zijn kritiek op de Europese begroting in het Engelstalige nieuwsmedium Politico. De voorgestelde meerjarenbegroting is volgens de minister-president onrealistisch en er moet vooral bespaard worden op het cohesiebudget, dat steun verleent aan de minder ontwikkelde regio's in Europa via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Met die uitspraak haalt hij zich de toorn van de Franstalige socialisten op de hals. Waals minister-president Rudy Demotte (PS) is ontstemd over Bourgeois' uitspraken. Wallonië krijgt in het kader van de huidige Europese meerjarenbegroting meer dan één miljard euro.

Zijn Brusselse ambts- en partijgenoot Rudi Vervoort (PS) reageert zonodig nog scherper. "Brussel heeft met de 500 miljoen euro die ze van Europa kreeg de jeugdwerkloosheid doen dalen en aan stadsvernieuwing gedaan. Met deze uitspraken toont de N-VA haar ware gelaat," zegt hij. 

De N-VA is bij monde van Brussels parlementslid Johan Van den Driessche niet verrast door de reactie van de PS. Volgens hem leidt het huidige systeem tot geldverspilling. "Er zit te veel geld in die subsidiepot dat niet opgeraakt. Zo is er nu nog maar 42 procent van het geld besteed, terwijl het einde van de termijn op 2020 ligt. Dat geld moet nu dus op en dan krijg je situaties waarbij geld projecten zoekt en niet omgekeerd. Dat is geen garantie op kwaliteit," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?