Na kritiek Rekenhof: Gatz wil Brusselse boekhouddiensten centraliseren

© PhotoNews
| Sven Gatz (Open VLD), minister van Begroting in de Brusselse regering.

De Brusselse minister van Begroting, Sven Gatz (Open VLD) wil de Brusselse boekhouddiensten centraliseren om zo tot een beter financieel beheer te komen. Dat liet hij maandag weten aan BX1 in een gesprek over de recente kritiek van het Rekenhof op de rekeningen van de Brusselse overheid.

Het Rekenhof wees onder andere op de grote fouten in de boekhouding van de Brusselse regering en van de Brusselse openbare instellingen. “Ik hou er niet van om individuen sancties op te leggen, maar ik geef er de voorkeur aan om de procedures te veranderen,” reageert hij.

“De rekeningen van 20 van de 23 instellingen van openbaar nut (ION) zijn correct. Drie ION’s zijn problematisch en we moeten ze verbeteren. Sancties zijn mogelijk, maar ik ben ook aan het nadenken over hoe we dit probleem zullen oplossen,” voegt hij eraan toe.

Gatz bereidt een hervorming voor om de boekhouding beter aan te pakken. “Sinds zes maanden werken we samen met de minister-president aan een nieuw plan, OptIris, om bepaalde boekhouddiensten te centraliseren binnen het kabinet van de Brusselse minister van Begroting. Het is een mogelijke oplossing. Op korte termijn heb ik de garantie nodig dat de documenten van die ION’s naar onze centrale rekeningen worden overgedragen en beter worden beheerd.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?