Nadia Geerts wordt raadgeefster bij studiecentrum van MR

© Saskia Vanderstichele
| Nadia Geerts

Oprichtster van RAPPEL ('Réseau d'Actions pour la Promotion d'un Etat laïque') en docente filosofie aan de Haute École Bruxelles-Brabant (HE2B), Nadia Geerts, wordt raadgeefster bij het studiecentrum Jean Gol van MR. Ze gaat er zich toeleggen op kwesties rond de fundamentele rechten en vrijheden, neutraliteit, vrije meningsuiting en gelijkheid van mannen en vrouwen.

Geerts, MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en de gedelegeerd bestuurder van het Centre Jean Gol, Daniel Bacquelaine, maakten het nieuws vrijdag bekend. Bouchez kondigde ook aan dat Geerts betrokken wordt bij de voorbereiding van het nakende institutioneel debat.

De komst van Geerts werd aangekondigd een dag na de beslissing van de Brusselse regering om niet in beroep te gaan tegen de veroordeling van de MIVB wegens discriminatie. De openbaarvervoersmaatschappij had tot tweemaal toe geweigerd een vrouw met hoofddoek aan te werven. Net als de MR is Nadia Geerts het niet eens met de keuze van de Brusselse regering.

"De individuele vrijheden, vooral indien er een band is met religie, staat al bijna 20 jaar centraal in mijn denken. Voor mij is de neutraliteit van de staat essentieel, vooral om de individuele vrijheid en de gelijke behandeling van eenieder te verzekeren. De laatste weken hebben aangetoond in welke mate die neutraliteit onder druk staat", stelde Geerts.

'Cliëntelisme van linkse partijen'

"De linkse partijen getuigen van een mix van overdreven idealisme en cliëntelisme waardoor er niets gebeurt tegen de kwetsbaarheid van de neutraliteit van de staat. Momenteel komt het verzet tegen de aanvalllen op de neutraliteit van de staat enkel van de MR", vond Nadia Geerts.

Ze benadrukte dat ze niet de ambassadeur van de MR is in dossiers die niet tot haar competenties behoren, zoals het sociaal-economische. Partijvoorzitter Bouchez herinnerde eraan dat voor de MR iedereen die deelneemt aan de administratie neutraliteit moet uitstralen in zijn houding, handelen en voorkomen.

Geerts (52) is auteur van een aantal referentiewerken over neutraliteit, de hoofddoekendracht en feminisme. Nadat ze eind vorig jaar op haar Facebookpagina haar steun uitsprak voor de vermoorde Franse geschiedenisleraar Samuel Paty, werd Nadia Geerts onder haatberichten bedolven en bedreigd. Ze moest onderduiken en diende klacht in bij de rechtbank.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?