Noordstation BRUZZ 1530

Nationale feministische betoging in Brussel volgende week zaterdag

© Belga
17/11/2017

Op zaterdag 25 november vindt in Brussel een nationale feministische betoging plaats. Met de manifestatie willen zo'n tachtig verenigingen een mentaliteitsverandering teweegbrengen. Die is volgens hen essentieel voor de veiligheid, de integriteit en de autonomie van alle vrouwen. Dat meldt Amazone, het Kruispunt Gendergelijkheid, een vzw die groepen ondersteunt die werken aan gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

"De afgelopen weken berichtten de media dagelijks over geweld tegen vrouwen", zegt Sarah Scheepers van Amazone. "Het nieuws zorgde voor een schokgolf van verontwaardiging. De moord op de jonge Louise Lavergne in Luik door een verkrachter heeft nog maar eens bewezen dat de werking van de politie en het gerecht ondermaats is."

De hashtags #metoo of #balancetonporc tonen volgens Schepers de omvang van het wereldwijde seksueel geweld op vrouwen. "Nochtans, en dit klagen feministische verenigingen al jaren aan, is dit slechts het topje van de ijsberg. Geweld tegen vrouwen enkel en alleen omdat ze vrouw zijn: anno 2017 is dit nog steeds de schrijnende realiteit in België."

Essentiële mentalisteitsverandering
Naar aanleiding van de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen organiseert een tachtigtal organisaties, verzameld onder de naam Mirabal Belgium, op 25 november een grote feministische betoging in de straten van Brussel. De betoging start om 14 uur aan het Noordstation in Brussel.

"In navolging van en uit solidariteit met de massale betogingen die in verschillende landen worden verwacht, willen we een mentaliteitsverandering teweegbrengen, die essentieel is voor de veiligheid, de integriteit en de autonomie van alle vrouwen", aldus Scheepers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni