Netanyahu vraagt in Brussel om Europese steun voor erkenning Jeruzalem

prime_minister_of_israel_benjamin_netanyahu.jpeg
© Kremlin.ru
| Het is voor het eerst in 22 jaar dat een Israëlische regeringsleider een bezoek brengt aan de Europese Unie.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil dat de Europese landen, in navolging van de VS, overgaan tot de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. "De basis voor vrede is dat de realiteit wordt erkend", zo verklaarde hij voor de start van zijn ontmoeting met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

Het is voor het eerst in 22 jaar dat een Israëlische regeringsleider een bezoek brengt aan de Europese Unie.

De komst van Netanyahu wordt vooral met argusogen gevolgd omdat de Amerikaanse president Donald Trump vorige week besliste om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Netanyahu maakte er voor de start van de bijeenkomst geen geheim van dat hij van de EU een gelijkaardige beslissing verwacht. "Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, niemand kan dat ontkennen," stelde hij. "Dat staat vrede niet in de weg. Het maakt vrede net mogelijk, want het erkennen van de realiteit is de basis voor vrede."

'Geen sprake van erkenning door EU'

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid, beklemtoonde echter dat er voor de Europese Unie geen sprake kan zijn van een eenzijdige erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Voor haar moeten in de eerste plaats de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen weer worden rechtgetrokken.

De "enige realistische oplossing" is gebaseerd op een erkenning van de twee staten, met Jeruzalem als hoofdstad van beide landen, zo klonk het. "Het ergste dat nu kan gebeuren is een toename van de spanningen van het geweld," zei Mogherini nog. Ze sprak tot slot ook een veroordeling uit tegen "alle aanvallen tegen joden, overal in de wereld, ook in Europa."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?