Neyts: 'Verkiezingen zijn kamikaze-operatie'

© tvbrussel
15/02/2014

De federale parlementsverkiezingen op 25 mei zijn een kamikaze-operatie voor de Vlaams-Brusselse kandidaten. Dat zei Annemie Neyts vrijdagavond aan tvbrussel. Dat komt door de splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, die volgens Neyts enkel in de jaren '70 verantwoord was.

Ook de Open VLD trekt in Brussel met een eigen lijst naar de parlementsverkiezingen op 25 mei. "Met pijn in het hart", aldus Annemie Neyts. "Deelname aan die verkiezingen is als een kamikaze-operatie, voor alle partijen."

Door de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle Vilvoorde, waardoor Vlaams-Brusselse kandidaten geen stemmen meer kunnen krijgen van de kiezers uit de Rand, is het voor hen nagenoeg onmogelijk om nog verkozen te raken. "Ook mijn partij heeft die splitsing mee goedgekeurd. De Vlaamse partijen hebben zich allemaal op sleeptouw laten nemen", aldus Neyts.

"De splitsing was na de jaren '70 eigenlijk niet meer verantwoord. Met de totstandkoming van de gemeenschappen en de gewesten was de splitsing niet meer nodig. Als de Vlaams-Brusselse politici nog federaal parlementslid willen, worden, moeten ze verhuizen naar de Rand", betreurt Neyts.

"Het lijkt alsof de politici uit Vlaanderen vinden dat de Vlaams-Brusselse politici al overgeprivilegieerd zijn, omdat ze in het Brussels parlement kunnen zetelen. Aan politici uit Mechelen, Gent, Brugge of Antwerpen zouden ze toch nooit zeggen dat een plaats in het federale parlement niet hoeft."

Zelf hoopt Neyts om opnieuw op de tweede plaats te staan voor de Europese verkiezingen.

Groen: 'Wel Nederlandstalige in de Kamer'
In een reactie laat Groen weten dat er waarschijnlijk wel een Nederlandstalige Brusselaar in de Kamer zal zetelen. De ecologisten kregen immers de derde plaats op de Kamerlijst van Ecolo. "Dat is het resultaat van onze jarenlange samenwerking met Ecolo: in de Kamer (gemeenschappelijke fractie), tijdens de onderhandelingen over de staatshervorming (deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat Brussel de nodige instrumenten heeft gekregen om eigen beleid te voeren) en tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Een Nederlandstalige Brusselaar in de Kamer behoort dus wel degelijk tot de mogelijkheden."

Brussel Kiest 2014

Op zondag 25 mei vallen de federale, gewestelijke en Europese verkiezingen samen. Voor alle Brusselse berichtgeving kunt op een plek terecht: hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Brussel Kiest 2014

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni