Nieuwe peiling: MR eindigt in Brussel op een zucht van Ecolo

© PhotoNews
| Brabara Trachte en Alain Maron, de Ecolo-politici in de Brusselse regering

Mochten er vandaag in België Kamerverkiezingen georganiseerd worden, dan blijft Ecolo virtueel de grootste in Brussel (20,3%, -1,3 vergeleken met de verkiezingen in 2019, toen wel samen met Groen). Maar de voorsprong op MR krimpt. De liberale partij zou 19,9 procent van de stemmen halen, een stijging van 2,4 procentpunt. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van VTM Nieuws, RTL, Le Soir en Het Laatste Nieuws.

Op de derde plaats in de hoofdstad eindigt PTB (16,4%, +4,1). PS moet ondanks een stabiel resultaat ten opzichte van de vorige peiling (15,1%, -4,9 vergeleken met de verkiezingen) de PTB dus voor laten gaan. Défi blijft de vijfde partij in Brussel (10,8%, +0,5). Les Engagés, de beweging die enkele weken geleden nog bekend stond als CDH, zakken onder de 5 procent (4,9%, -0,9).

Ook de Nederlandstalige partijen zijn gepeild in Brussel, maar door de kleine steekproef zijn die resultaten weinig betrouwbaar. N-VA zou de grootste zijn met 3,5%, Groen wordt tweede met 3%, Vlaams Belang zou derde zijn met 2,3%. Open VLD scoort 1,6% in de peiling, Vooruit 1%, en hekkensluiter zou CD&V zijn met 0,2%. Zoals gezegd zijn deze scores met een korrel zout te nemen.

In Vlaanderen ziet het landschap er heel anders uit. Daar zou N-VA met 23,4% de grootste partij worden (maar binnen de foutenmarge). Voor het eerst sinds de verkiezingen springt de partij weer over Vlaams Belang, dat op korte afstand met 22,2% volgt.

Open VLD onder de 10 procent

Bij de laatste verkiezingen haalde N-VA 25,5 procent en Vlaams Belang 18,7 procent. Vooruit haalt met 14,2% de beste peiling sinds de verkiezingen, toen de socialisten strandden op 10,8%. CD&V beweegt met 11,3% weinig. Het is slechter dan hun verkiezingsresultaat (14,2%), maar de 10% die de partij in de peiling van juni 2021 haalde lijkt weer wat verder weg.

Dat is niet het geval voor Open VLD. De partij die met Alexander De Croo de premier levert, duikt met 9,8% net onder de symbolische grens van 10%. Groen wordt in deze peiling met 8,4% de kleinste partij. Zelfs oppositiepartij PVDA, die 8,9% zou halen, is nipt groter.

Alexander De Croo (Open VLD) is opnieuw de populairste politicus van Vlaanderen. 54% van de ondervraagden wil hem de komende maanden een belangrijke rol zien spelen. In een peiling van september was dat nog 61%. Op de tweede plek prijkt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. N-VA-voorzitter Bart De Wever neemt nu de derde plek in.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?