Nollet wanhopig op zoek naar Brusselse voor co-voorzitterschap Ecolo

© PhotoNews
| Zakia Khattabi (rechts) valt weg. Wie vervangt haar als kandidaat voorzitter voor Ecolo?

Nu Zakia Khattabi zichzelf niet meer wil opvolgen als co-voorzitter, is de Waal Jean-Marc Nollet naarstig op zoek naar een Brusselse om zich als duo kandidaat te stellen. Gewezen ARAU-directrice Isabelle Pauthier wil wel, maar mag niet omdat ze nog niet lang genoeg lid is van Ecolo. Andere Brusselse vrouwen hielden de boot af.

De regels van Ecolo zijn duidelijk: het voorzittersduo moet een Waal en een Brusselaar zijn en een man en een vrouw. De Moeskroenenaar en huidig co-voorzitter Jean-Marc Nollet is dus op zoek naar een Brusselse vrouw, maar hij vindt er voorlopig geen.

In Sint-Gillis probeerde hij het bij eerste schepen Catherine Morenville, maar die wil zich liever concentreren op haar schepenambt. “Het voorzitterschap is absoluut niet compatibel met een schepenambt”, zegt ze aan BRUZZ. “Daarom heb ik geweigerd.”

Volgens L’Echo heeft hij ook de 28-jarige Marie Lecocq gevraagd, maar ook die zou vriendelijk bedankt hebben. Lecocq is nog maar net verkozen in het Brussels parlement.

'Jeu, set, match'

Isabelle Pauthier dan, die onverwachts nog vrij is. Zakia Khattabi had haar wel voorgedragen als Brusselse staatssecretaris, maar de Ecolo-leden beslisten daar anders over, en verkozen Barbara Trachte.

“Nollet en ik hebben het inderdaad op 26 juli over het voorzitterschap gehad”, zegt Pauthier aan BRUZZ. Maar het arbitragecomité van de partij, die de ontvankelijkheid van de kandidaturen evalueert, zag een probleem. Pauthier is immers nog maar sinds midden juni lid van Ecolo. De oud-directrice van stadsbeweging ARAU werd wel al midden februari als verruimingskandidaat bij Ecolo binnengehaald, maar dat telt niet, oordeelde het arbitragecomité.

Zowel Pauthier (op Facebook) als Nollet (aan Le Soir) geven aan dat dit dus geen optie meer is. “Jeu, set et match”, schrijft Pauthier.

Dat betekent dat Nollet naarstig op zoek moet naar een nieuwe, vrouwelijke Brusselse kandidaat. Het betekent ook dat alternatieve duo’s, bijvoorbeeld met een Brusselse man, een grotere kans maken. De kandidaturen moeten ten laatste op 25 augustus binnen zijn. De verkiezing zelf valt op 15 september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?