'Nood aan gecentraliseerd beleid met fijnmazig netwerk van nabijheidspolitie'

portretfoto annemie maes portretfoto annemie maes

"Er moet een ééngemaakt politiebeleid in Brussel komen met ruimte voor nabijheidspolitie en dienstverlening op maat van de wijk, dat inzet op veiligheid én verbondenheid, op repressie én preventie, op een strenge aanpak van radicalisme én deradicalisering." Dat zegt Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen, in een reactie op de aanslagen in Parijs en de Belgische en Brusselse link.

Groen zal vrijdag tijdens het debat in het Brussels Parlement pleiten voor een politiehervorming. Die moet een krachtig en ééngemaakt politiebeleid creëren dat de veiligheid van de Brusselaars het best kan garanderen. Eén coherent, gecentraliseerd beleid, gecombineerd met een fijnmazig netwerk van nabijheidspolitie in de wijken.

"Het maakt niet uit of de kat wit of zwart is, als ze maar muizen vangt", zegt Maes. "Het is stuitend hoe weinig de Brusselse minister-president doet. Hij heeft nochtans een coördinerende rol gekregen door de zesde staatshervorming. Tijdens het debat gisteren in commissie Binnenlandse Zaken, naar aanleiding van de begrotingsdiscussie, bleek nog maar eens dat we op dat vlak weinig verandering kunnen verwachten."

Annemie Maes herinnert eraan dat minister-president Vervoort reeds in 2014, nog voor de aanslagen op Charlie Hebdo, van Groen de vraag kreeg om werk te maken van een Brussels veiligheidsbeleid en een monitoring van de radicalisering. "We betreurden toen dat de tijd er blijkbaar nog niet rijp voor was. Maar dat we vandaag nog steeds dezelfde discussie voeren, met nog steeds dezelfde koudwatervrees, is gewoon hallucinant", aldus het Groen-parlementslid.

Van een actieve minister-president is nog steeds geen sprake, wel integendeel. In het recent gepubliceerde document van het Brussels Observatorium voor Veiligheid en Preventie wordt niet gesproken over radicalisering, we weten niet hoe groot het probleem is, hoeveel (illegale) wapens er circuleren, hoeveel verenigingen of individuen haat verspreiden en jongeren ronselen, besluit Maes.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?