Olivier Maingain (Défi), Sint-Lambrechts-Woluwe
© PhotoNews | Olivier Maingain (Défi) is naast Kamerlid ook burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Olivier Maingain: ‘Brussel en Wallonië moeten samen hun lot gaan bepalen’

© BRUZZ
27/08/2020

Kamerlid en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain (Défi) pleit voor een soepelere samenwerking tussen Brussel en Wallonië. Dat moet de beide regio’s sterker maken in het licht van de federale regeringsvorming. “Een gezamenlijke regering zou een eerste stap in de goede richting zijn.”

Olivier Maingain (Défi), Kamerlid en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, pleit in De Standaard voor een versterkte samenwerking tussen Brussel en Wallonië. Dat moet de positie van beide regio's aan de federale onderhandelingstafel verbeteren.

“We moeten ons lot in eigen handen nemen. Op dit moment blijven we hangen in een belgicistische klaagzang. Vlaanderen zet zich op de kaart als een staat en eigent zich daartoe, bij elke staatshervorming, de middelen en de macht toe. Franstalige partijen zijn zich in het beste geval bewust van de noodzaak om een institutionele discussie voor te bereiden, maar meestal niet in staat om het ook echt te doen,” klinkt hij fors.

'Historische vrees'

Om daar verandering in te brengen wil Maingain af van het ‘steriel debat tussen gewest en gemeenschap’. Hij ziet heil in een gezamenlijke regering. “Vlaanderen heeft het goed aangepakt door gewest en gemeenschap onder een dak te brengen. Aan Franstalige kant is dat geen evidentie. Dat heeft te maken met de historische vrees van Brusselaars en Walen om in zo’n gezamenlijk orgaan aan invloed in te boeten.”

“Nochtans zou ons dat enorm vooruit helpen. Door eerst orde op zaken te stellen aan Franstalige kant, zal er minder vrees zijn om keuzes te maken voor België. Zowel wat bevoegdheden als budgetten betreft. Maar we mogen ons ook niet blindstaren op herfederalisering. Ik ben daar erg sceptisch over en geloof daar in zijn huidige vorm niet echt in,” aldus Maingain nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sint-Lambrechts-Woluwe, Politiek, Olivier Maingain, federale formatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie