Onderwijs: Jean-Luc Vanraes antwoordt Pascal Smet

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
15/06/2011
"Mochten de gemeenschappen hun verantwoordelijkheid nemen, dan was een interventie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet nodig." Jean-Luc Vanraes (Open VLD) reageert daarmee op het BDW-interview van vorige week met Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A).

Vanraes is binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Onderwijs en legt uit waarom het Brussels Gewest geld vrijmaakt voor onderwijs.

O nderwijs, dat is in dit federale land een gemeenschapsbevoegdheid. Het is dus op z'n minst vreemd dat het Brussels Gewest onlangs aankondigde negen miljoen euro uit te trekken voor de bouw van scholen. "Dat is vreemd, maar dat is wat we moeten doen als de gemeenschappen allebei de andere kant opkijken. Als Vlaams minister Smet en de minister van de Franse Gemeenschap Marie-Dominique Simonet (CDH) de kat uit de boom kijken en niet genoeg investeren in Brusselse scholen, moet iemand handelen. Wij, het Brussels Gewest dus."

Jean-Luc Vanraes kondigde de negen miljoen Brusselse euro's niet aan binnen de hoedanigheid van zijn VGC-bevoegdheid, maar als Brussels minister van Financiën. "Over de wettelijkheid van deze maatregel kun je discussiëren, maar weet dat deze demarche niet uniek is. Na de rellen in Anderlecht van 2009 trok het Brussels Gewest ook geld uit voor veiligheidsmaatregelen. Strikt genomen is dat ook geen bevoegdheid van het Gewest, maar niemand vond dat toen erg. Integendeel, de bevolking begreep toen dat Brussel iets moest doen."

Concreet is de negen miljoen euro van de Brusselse regering voor het schooljaar 2012-'13. Het moet 3.500 (Franstalige en Nederlandstalige) extra plaatsen opleveren. Nochtans trok de Vlaamse regering een maand geleden ook al achttien miljoen euro uit voor nieuwe schoolinvesteringen.

Grondwettelijk Hof
In het Brussels parlement stelt de N-VA zich vragen over het Brusselse geld voor een gemeenschapsbevoegdheid. Zij vinden het, net als Pascal Smet, vreemd dat een Gewest met een geldtekort hiervoor wel geld kan vrijmaken, en ze hebben dan ook een klacht ingediend bij het Grondwettelijk Hof.

Volgens Brussels minister-president Charles Picqué (PS) zijn er achttienduizend plaatsen te kort in het hele gewest.

Vanraes: "Tegen 2015 zitten we met een grote demografische uitdaging, en tegen dan moeten er heel wat scholen bijkomen in Brussel. Brussel heeft als hoofdstad de taak mensen samen te brengen, en dat hebben we ook gedaan met de zogenaamde Taskforce Onderwijs. Die is twee keer bij elkaar gekomen op ons initiatief. Gelukkig, want ondertussen is er heel weinig communicatie tussen de kabinetten van Smet en Simonet. Men mag zich ook niet alleen achter die taskforce verschuilen om daarbuiten geen andere maatregelen te nemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni