De Procureur des Konings heeft een vooronderzoek geopend naar senator en Brussels volksvertegenwoordiger Alain Destexhe (MR). Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag bekendgemaakt tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Samen met voormalig parlementslid Stef Goris (Open VLD) leverde senator en Brussels parlementslid Alain Destexhe (MR) via hun vzw zeven jaar lang positieve adviezen uit over de verkiezingsuitslagen in Azerbeidzjan. Nochtans was een officiële instantie als de OVSE al tot de conclusie gekomen dat de stembusgang, zowel in 2010 als 2013, niet koosjer was verlopen.

Begin september bracht internationaal onderzoek aan het licht dat de twee, via een Duitse lobbyorganisatie, geld hadden ontvangen vanuit Azerbeidzjan. Dat zou kunnen wijzen op belangenvermenging, maar Destexhe ontkende toen die aantijgingen.

“Ik ben op aanvraag van mijn goede vriend Stef Goris in deze NGO gestapt. Nooit ben ik bij het beheer van de organisatie betrokken geweest of heb ik daarvoor een vergoeding ontvangen. Begin 2015 ben ik ook uit de NGO gestapt.” Toch vond de Procureur des Konings het noodzakelijk een vooronderzoek te vorderen naar Destexhe om een beter zicht te krijgen op de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni