Onderzoek naar valse volmachten bij gemeenteraadsverkiezingen in Jette

© Bart Dewaele
| Shirly Doyen (MR) werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 schepen in Jette. Maar de federale gerechtelijke politie voert een onderzoek om na te gaan of Doyen haar stemmenaantal heeft opgedreven met valse volmachten.
Updated: 16-06-2020 - 13:57

De federale gerechtelijke politie van Brussel voert een onderzoek naar mogelijke valse volmachten bij de verkiezingen van oktober 2018 in Jette. Dat bericht de krant La Dernière Heure dinsdag. De politie heeft de lijst van MR en Open VLD in het vizier.

De woordvoerder van het parket van Brussel, Denis Goeman, bevestigt dat er een onderzoek loopt naar valse volmachten. Maar op dit moment is er volgens hem nog geen verdachte geïdentificeerd.

De krant La DH schrijft dat het gaat over een tiental volmachten uit een woonzorgcentrum waar Shirley Doyen actief is. Zij stond bij de verkiezingen op de lijst van de MR en werd nadien schepen.

Doyen werkt in een Jets woonzorgcentrum als hoofd van de verpleegkundigen. De residentie werd opgericht door haar ouders en intussen is haar broer Steve er directeur. Er verblijven zo’n 120 senioren, onder wie dus een tiental bij de verkiezingen een volmacht zouden hebben ondertekend zodat iemand anders voor hen kon stemmen.

Een goedgeïnformeerd partijlid, dat liever anoniem blijft, vertelt aan BRUZZ dat die personen hun volmacht eigenlijk allemaal aan Doyen hadden willen geven. Maar omdat volgens de kieswet één persoon slechts één volmacht mag krijgen, werden de overige volmachten verdeeld onder de rest van de lijst.

“Iedereen op de lijst was op de hoogte van de volmachten”, zegt deze liberaal. “Ik weet dat ik een enveloppe heb gekregen met een volmacht en ik heb die geweigerd." De reden daarvoor krijgt BRUZZ niet te horen. “Ik heb mijn uitleg daarvoor gegeven aan de partij. Het is nu aan het parket om uit te zoeken of er iets frauduleus is gebeurd.”

Voorlopig geen commentaar

Het is inderdaad nog niet duidelijk of er sprake is van fraude, want senioren die slecht te been zijn, zouden wel degelijk kunnen vragen om hun stem via volmacht aan iemand anders te geven zodat zij zich niet naar het stembureau moeten begeven.

Volgens het anonieme partijlid staat Shirley Doyen in het woonzorgcentrum waar zij werkt, gekend als een goede zorgkundige. “Het is een goed rusthuis, dus ik kan mij voorstellen dat die bewoners hun stem wel zouden willen geven aan haar.”

Toch schrijft La DH dat op sommige volmachten enkel een kruisje zou staan in plaats van een handtekening. Ook zouden een reeks medische getuigschriften binnengebracht zijn voor die periode.

"Ik heb geen commentaar want ik ben nog niet verhoord. Iedereen die verhoord is, zegt me dat er geheim van onderzoek was. Ik wacht dus mijn beurt af", zegt schepen Shirley Doyen.

Voorakkoord

De kieslijst van MR/Open VLD werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 getrokken door Geoffrey Lepers (MR), voormalig schepen, en geduwd door Sven Gatz (Open VLD), beter gekend als Brussels minister van Begroting.

Gatz wil voorlopig niet reageren. “Het onderzoek loopt nog, dus wij wachten de resultaten af”, zegt zijn woordvoerster Eva Vanhengel aan BRUZZ. Ze zegt dat Gatz niet is ondervraagd in het kader van het lopende onderzoek.

De liberalen hadden voor de verkiezingen al een voorakkoord met burgemeester Hervé Doyen (LBJ-CDH), die voor alle duidelijkheid geen familie is van schepen Shirley Doyen. Of hij op de hoogte was van de volmachten, is niet geweten. Burgemeester Doyen was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?