Ook CDH pleit voor herfederalisering

© PhotoNews
| De oproep van voormalig viceminister-president van de Waalse regering Maxime Prévot komt er in navolging van gelijkaardige uitspraken van een aantal kopstukken van de MR vrijdag.

Na de open brief van een aantal kopstukken van de MR vrijdag, pleit nu ook Maxime Prévot van CDH voor de herfederalisering van bepaalde bevoegdheden in Le Soir. "We zijn geen vragende partij voor een staatshervorming in 2019, maar durven wel zeggen dat men de efficiëntie moet verhogen."

Ook Prévot vindt net als de MR dat met name buitenlandse handel, mobiliteit en gezondheid opnieuw gefederaliseerd moeten worden. "Het is uiteindelijk een kwestie van politieke intelligentie, een kwestie van doeltreffendheid en efficiëntie", zegt de CDH'er.

"De les die ik uit mijn ervaringen van de voorbije jaren heb geleerd, is dat verschillende domeinen vereenvoudigd moeten worden. Daar ben ik van overtuigd." Maar Prévot, die getipt wordt als mogelijke opvolger van Benoît Lutgen als partijvoorzitter, blijft voorzichtig.

'Moet het land draaien zoals de N-VA dat wil?'

"Franstaligen vragen niet om een nieuwe staatshervorming", klinkt het. "Men moet ten eerste de uitvoering van de zesde staatshervorming voltooien, en een nieuwe legislatuur zal ongetwijfeld nodig zijn om dat in goede banen te leiden."

Op het feit dat de oproep tot herfederalisering langs Nederlandstalige kant niet warm wordt onthaald door de N-VA, reageert Prévot gepikeerd. "Moet het land draaien zoals de N-VA dat wil? We zijn vrij om ons uit te drukken. De N-VA is niet de alfa en de omega van het politieke denken in dit land."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?