Ook Ukkel kant zich tegen wetsvoorstel huiszoekingen

De gemeenteraad van Ukkel aanvaardde donderdagavond een motie tegen het federale wetsvoorstel rond huiszoekingen bij sans-papiers. Enkel de MR onthield zich. Opmerkelijk: eerste schepen Marc Cools (MR) stemde dan weer wél voor de motie.

De motie werd ingediend door de PS en Ecolo, maar kon tijdens de zitting ook rekenen op de steun van Défi en het CDH. Enkel de liberalen onthielden zich tijdens de stemming, daar zij de enige partijen zijn die ook in de federale regering vertegenwoordigd zijn.

Eerste schepen Marc Cools (MR) stemde dan weer wél voor de motie. De relaties tussen Cools en burgemeester Boris Dilliès (MR) zijn al langer verzuurd. De eerste schepen kondigde eerder nog aan met een scheurlijst naar de kiezer te trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar.

Gemeenteraadslid Didier Reynders (MR), tevens minister in de regering-Michel, brak tijdens de gemeenteraad nog een lans voor het wetsvoorstel. Hij verzekerde de gemeenteraadsleden dat burgersolidariteit niet in het gedrang zou komen.

“Natuurlijk willen wij dat België een opvangland blijft,” zei de minister. “Dat betekent dat wie hier terecht komt, asiel moet aanvragen. Maar een zeker aantal onder hen kiest ervoor om in de illegaliteit te blijven.”

Koelkast

Ondanks de liberale onthoudingen raakte de motie wel aanvaard. Die zal nu bezorgd worden aan onder meer premier Charles Michel (MR) en de verschillende politieke fracties in de Kamer.

De gemeente roept de regering op het wetsvoorstel opnieuw in overweging te nemen, en het parlement om geen versie te aanvaarden die huiszoekingen toelaat bij migranten.

Ukkel vervoegt zo Brussel-Stad, Schaarbeek, Vorst en Elsene, die zich eerder al tegen het wetsvoorstel kantten. Met burgemeester Dilliès is dat wel de eerste liberale gemeente die dat doet.

Al blijft de impact wel beperkt. Het wetsvoorstel belandde ondertussen al in de koelkast. Michel trok het dossier naar zich toe, en staat naar eigen zeggen open voor aanpassingen.

'Geruststellend'

Volgens gemeenteraadslid Thibaut Wyngaard (Ecolo) oefent Ukkel op deze manier haar democratische functie uit.

“Dit is geruststellend,” zegt hij. “Wanneer een rode lijn overschreden dreigt te worden, is het belangrijk om ‘stop, dit is onaanvaardbaar’ te zeggen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?