Ook Stad Brussel verzet zich tegen huiszoekingen bij sans-papiers

© Ivan Put
| De huiszoekingen bij mensen zonder papieren zou ook de families treffen die de vele migranten van het Maximiliaanpark onderdak bieden.

Na Vorst en Schaarbeek heeft ook de Stad Brussel een motie goedgekeurd tegen het wetsontwerp van de federale regering om woonstbetredingen bij mensen zonder papieren toe te laten. De lokale MR diende zelf een motie in die het niet haalde, N-VA stemde logischerwijs dan weer tegen.

Met de motie wil de Stad Brussel als derde Brusselse gemeente een signaal sturen naar de federale regering. Die wil immers een wet tot stand brengen die de politie moet toelaten om binnen te vallen op de verblijfplaats van mensen zonder papieren in ons land. Maar dat stuit niet alleen op kritiek van solidariteitsorganisaties en onderzoeksrechters. Ook binnen de meerderheid in de federale regering, en met name binnen de MR, heerst verdeeldheid over de noodzaak van die wet.

Voor CDH, Défi, Groen-Ecolo en PS kunnen de woonstbetredingen alvast niet door de beugel. De wet zou niet enkel de migranten zonder papieren, maar ook de vele families treffen die onderdak bieden aan de migranten in en rond het Maximiliaanpark. “Een schending van fundamentele rechten”, was de teneur.

'Fake news'

De bovenstaande fracties dienden samen de motie in die uiteindelijk goedgekeurd werd met 31 stemmen voor. De N-VA stemde, als fervent voorstander van de wet, logischerwijs tegen. Gemeenteraadslid Johan Van den Driessche bestempelde de controverse rond het wetsvoorstel zelfs als ‘fake news.’ De liberalen van de MR en de Open VLD onthielden zich over de kwestie, net zoals CD&V-gemeenteraadslid Bianca Debaets. Zowel MR als CD&V zitten immers zelf in de federale regering.

De MR diende ook zelf een motie in die moet toelaten om de federale regering aan te zetten om open te staan voor aanpassingen, maar die motie werd weggestemd. N-VA steunde die motie dan weer wel.

Ondertussen is het controversiële wetsontwerp zelf wel al in de koelkast beland. Premier Charles Michel (MR) trok het dossier na al de kritiek naar zich toe en gaf al aan open te staan voor aanpassingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?