Premier wil luisteren naar opmerkingen over huiszoekingswet

© Charles Michel
|

Premier Charles Michel wil de tijd nemen om te luisteren naar de opmerkingen over het wetsontwerp dat zogenaamde woonstbetredingen mogelijk maakt bij wie illegalen onderdak biedt. Dat heeft de eerste minister donderdag in de Kamer verklaard. Tegen dat wetsontwerp is veel kritiek gekomen, onder meer dat het ongrondwettelijk zou zijn, maar de premier benadrukte dat de Raad van State daarover geen opmerkingen heeft gemaakt.

De wettekst moet het mogelijk maken dat agenten de woonst kunnen betreden van mensen die onderdak bieden aan illegalen. Dat zou enkel kunnen tussen 5 en 21 uur, nadat de onderzoeksrechter daarvoor toelating heeft gegeven. Het zou ook gaan over illegalen voor wie de procedures uitgeput zijn en die niet ingaan op een bevel het grondgebied te verlaten.

Tegen het ontwerp kwam vanop het werkveld heel wat kritiek. Maar ook binnen de eigen meerderheid, en zelfs de MR van premier Michel, rezen twijfels over de tekst. In de Kamer bevestigde premier Michel donderdag daarom dat hij de tijd wil nemen voor gesprekken over de maatregel en dat hij nadien verslag zal uitbrengen bij het parlement.

Hij legde uit dat zijn regering een efficiënt terugkeerbeleid wil voeren, zoals een Europese richtlijn voorschrijft, maar dat het balanceren is op een "delicate balans" tussen humaan en duidelijk zijn. Ook wilde de regering garanties in het wetsontwerp inbouwen door de onderzoeksrechters bij de procedure te betrekken, alleen is nu gebleken dat ook zij stevige kritiek hebben.

Premier Michel benadrukte nogmaals dat het wetsontwerp niet raakt aan het principe dat onderdak bieden om humanitaire redenen niet wordt vervolgd. Tot slot lanceerde hij een oproep aan migranten om een asielaanvraag in te dienen, want dan kunnen ze via Fedasil rekenen op onderdak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?