Open VLD: 'Extra loon in plaats van bedrijfsauto'

© centralasian
Wie een bedrijfswagen weigert, zou beloond moeten worden met een fiscaal gunstige loonsverhoging. Dat staat in een wetsvoorstel van Open VLD. Naar schatting 10 à 15 procent van alle werknemers neemt een firmawagen aan hoewel ze daar eigenlijk geen behoefte aan hebben.

Op dit moment weegt een loonsverhoging niet op tegen een bedrijfsauto. "We willen dat je een bedrijfswagen kan afwijzen, zonder financieel te moeten inboeten," zeggen Open VLD-senatoren Nele Lijnen en Bart Tommelein in De Standaard. "Wie voor zo'n mobiliteitsvergoeding kiest, krijgt dan een bedrag gelijk aan de waarde van een bedrijfswagen, inclusief benzinevergoedingen en verzekering." Volgens eerdere studies gaat het dan om een loonsverhoging van minstens 500 euro bruto.

Alle partijen zijn het erover eens dat het aantal bedrijfswagens beperkt moet worden. Nergens ter wereld rijden er meer dan in België. "Niet alleen slibben onze wegen dicht," zegt Nele Lijnen. "Naar schatting 10 tot 15 procent van alle werknemers neemt een bedrijfswagen aan, terwijl ze daar eigenlijk geen behoefte aan hebben."

Dagelijks komen zo'n 300.000 pendelaars naar Brussel, een groot deel van hen met de wagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?