| Migranten zonder papieren in hongerstaking op de ULB.

Opnieuw twintigtal sans-papiers naar ziekenhuis gebracht door hongerstaking

JP
© BRUZZ
30/05/2021

De voorbije week zijn tientallen mensen zonder papieren die in Brussel in hongerstaking zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Op zaterdag alleen al ging het om twintig personen. Ze hebben volgens Mohammed, woordvoerder van de actievoerders in de ULB, voeding geweigerd en willen de hongerstaking verderzetten. Volgens hem zijn er op dit moment nog vijf personen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

"Langzaam verlies ik energie, ik leef met veel stress," zegt hij zelf. "De hongerstaking is niet bedoeld om te sterven. Maar we kunnen niet anders, we leefden al op een begraafplaats. We kunnen niet werken vanwege de coronacrisis. Het zwarte werk dat we vroeger deden is weggevallen. We kunnen de huur niet meer betalen," zegt Mohammed, die al 23 jaar in België woont. De hongerstakers vragen een regularisatie.

Op de ULB zijn er zo'n 150 personen die meedoen aan de hongerstaking. Ook op de VUB en in de Begijnhofkerk hebben mensen de ruimtes bezet om om regularisatie te vragen. In totaal doen 700 mensen mee aan de hongerstaking. Ze zijn niet van plan om te stoppen. "Manifestaties, ontmoetingen met de politiek, een advocaat: alle middelen zijn uitgeput," zegt Mohammed.

Walter Derieuw, woordvoerder van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp bevestigt dat ze de voorbije week zeer regelmatig zijn opgeroepen voor de drie sites waar mensen in hongerstaking zijn. "We zijn bezig iets structureels op te zetten met het Rode Kruis en Dokters van de Wereld," zegt Derieuw. "Vaak gaat het om klachten die ter plaatsen ook te behandelen zijn, zoals flauwtes of hoofdpijn." Voor mensen met onderliggende ziektes als diabetes of hartkwalen kan een hongerstaking ook in een vroeg stadium voor grotere complicaties zorgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni