‘Opvallend hoe alleen Smet vandaag staat’

© Twitter Dave Sinardet

De scherpe toon waarop politici de 'hoer-uitspraak' van Pascal Smet (SP.A) veroordelen, toont aan hoe geïsoleerd de minister vandaag staat. “Het is ondertussen wel duidelijk dat niemand nog staat te springen om met Smet in een regering te stappen,” zegt Dave Sinardet (VUB) aan BRUZZ.

Van Charles Michel (MR) tot Rudi Vervoort (PS), politiek België reageert misnoegd op een interview van Pascal Smet bij Politico.eu, waarin hij Brussel met een hoer vergelijkt. Is de verontwaardiging oprecht, of spelen er andere belangen? “Smets ongelukkige uitspraken komen er net voor twee verkiezingsjaren,” zegt Sinardet aan BRUZZ. “De uitgelezen kans dus voor politici om zich op zijn kap te profileren.”

'Uitspraken als deze geven de kans Smet weg te duwen'

“De hetze van vandaag toont aan dat niemand staat te springen om na 2019 met Smet in een regering te stappen,” gaat Sinardet verder. “Velen ergeren zich al langer aan hem, ook bij de PS.”

Waren de PS en de SP.A vroeger nog de beste vrienden, wordt steeds duidelijker dat de twee partijen het afgelopen jaar uit elkaar groeiden. Dat Rudi Vervoort en Laurette Onkelinx er vrijdagochtend als de kippen bij waren om Smets ‘metafoor’ te veroordelen, spreekt wat dat betreft boekdelen, aldus Sinardet. “Smets coalitiepartners weten dat hij een polariserende figuur is. Uitspraken als deze geven hen de kans hem weg te duwen.”

'Smet staat alleen'

En wat dan met de boutade there’s no such thing as bad publicity? In dit geval gaat die niet op, redeneert Sinardet. “Het is een theorie die de N-VA al langer toepast: polariserende ballonnetjes oplaten om die later terug te trekken. Wat daarvan blijft hangen is: ‘De N-VA durft tenminste te zeggen waarop het staat'," zegt Sinardet.

“Wat dat betreft valt op dat niemand Smet bij durft te staan,” besluit hij. “Niemand geeft hem gelijk. Voor de kern van zijn betoog, Brussel trekt aan en stoot af, valt nochtans wel iets te zeggen. Maar Smet staat alleen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?