Smet noemt Brussel een hoer en moet zich excuseren

VT
© BRUZZ
15/12/2017

“Ik vergelijk Brussel vaak met een hoer. De stad is tegelijkertijd mooi en opwindend, maar ze kan ook lelijk en afstotelijk zijn,” zegt Brussels minister Pascal Smet (SP.A) in een interview met politico-journalist Ryan Heath. Enkele politici, onder andere minister-president Vervoort (PS) en premier Charles Michel (MR) reageerden verontwaardigd op de uitspraak.

In het interview doet Smet zijn plannen voor het Brussel van de 21ste eeuw uit de doeken. Hij spreekt ook over de Brusselse autocultuur, en hoe we daar volgens hem vanaf moeten.

Wanneer Heath hem vraagt waarom Smet van Brussel houdt, geeft de socialistische politicus een wel heel opmerkelijk antwoord door het gewest met een hoer te vergelijken.

'Ik vergelijk Brussel vaak met een hoer'

"Ik ga nu iets vreemds zeggen," zegt Smet. "Ik vergelijk Brussel vaak met een hoer, een prostituee want de stad is mooi en aantrekkelijk, maar ze kan tegelijkertijd ook lelijk en afstotelijk zijn. De stad is mooi in haar lelijkheid en lelijk in haar schoonheid," gaat hij verder.

Even later haalt hij ook nog uit naar de Brusselse burgemeesters. "Als die samenkomen is het als een junta," zegt hij. "Je ziet wanneer ze samenkomen in het stadhuis van Brussel omdat ze allemaal hun auto op de Grote Markt parkeren," zegt hij nog.

Ik vergelijk Brussel vaak met een hoer, een prostituee want de stad is mooi en aantrekkelijk, maar ze kan tegelijkertijd ook lelijk en afstotelijk zijn. De stad is mooi in haar lelijkheid en lelijk in haar schoonheid

Pascal Smet (SP.A)

In het interview heeft Smet het ook over zijn plannen om de Brusselse gemeenten te fuseren. Die politici die daartegen zijn vergelijkt hij met dinosaurussen. Onder meer zijn eigen minister-president Rudi Vervoort (PS) toonde zich een tegenstander van dat plan.

'Onaanvaardbaar en vrouwonvriendelijk'

De uitspraak werd hem niet in dank afgenomen. Onder andere Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) liet op Twitter weten dat “stoppen met Brussels bashing voor iedereen geldt, te beginnen met de leden van mijn regering.” Ook Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) apprecieert de uitspraak niet. Ze noemt zijn uitspraak "respectloos" ten opzicht van vrouwen.

MR-fractieleider Vincent De Wolf vraagt zelfs om het ontslag van Smet. "De uitspraken van Smet zijn schandalig en onaanvaardbaar," zegt hij. "Zijn verontschuldiging volstaat niet," vervolgt hij. De Wolf zal de kwestie voorleggen aan de regering. "Ik zal de minister-president om een officiële reactie vragen en vragen welke maatregelen er genomen worden tegen de minister," klinkt het.

Premier Michel: 'Brussel en Brusselaars verdienen respect'

De uitspraak zorgt ook buiten Brusselse kringen voor ophef. Premier Charles Michel (MR) noemt de uitspraken "onaanvaardbaar." Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) vraagt zich af of "de socialisten helemaal gek zijn geworden."

Smet heeft zich intussen via Twitter verontschuldigd voor de uitspraak. “Mijn vergelijking was ongepast en daarvoor excuseer ik me. Wie mij kent weet dat ik een eindeloze liefde voor mijn Brussel, mijn stad, koester,” aldus de minister.

Smet wenst niet te reageren op de aantijgingen van seksisme en de oproep tot zijn ontslag. "Dat is naast de kwestie," laat hij via zijn woordvoerder weten.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Smet de opmerkelijke vergelijking maakt. In een interview met De Moeial, het studentenblad van de VUB. "In feite is Brussel een hoer: het is plezier en tristesse terzelfdertijd. Aantrek en afstoting," zegt hij. "Ik heb dat ooit in een openingsspeech van de KVS gezegd," gaat hij verder.

Hieronder een bloemlezing van de verontwaardigde reacties:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Pascal Smet , prostitutie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni