Oudergem zoekt deelnemers voor honderdkoppige bewonersassemblee

zebrapad_oudergem_c_ivan_put.jpg
© Ivan Put
| De gelote burgers moeten een representatie vormen van de bewoners van Oudergem.
© Ivan Put
| De gelote burgers moeten een representatie vormen van de bewoners van Oudergem.

De gemeente Oudergem zoekt mensen om deel te nemen aan de bewonersassemblee. Deze honderdkoppige burgerraad adviseert het schepencollege over hete hangijzers en heeft ook een tweejaarlijks budget van een half miljoen euro voor nieuwe projecten. Het is de tweede keer dat er een assemblee van bewoners wordt geloot in Oudergem.

Vorig jaar werd de eerste lichting leden van de assemblee geloot. Zij hebben onder andere mee nagedacht over de vernieuwing van het gemeentehuis van Oudergem. Corona zat de eerste editie een beetje in de weg, geeft burgemeester Sophie De Vos (Défi) toe. De assemblee komt drie keer samen, maar de eerste twee zittingen werden uitgesteld en uiteindelijk online gehouden.

Een twintigtal leden van de assemblee van vorig jaar beslisten daarom om dit jaar nog eens deel te nemen. De overige leden worden opnieuw geloot. Die personen - die een representatie moeten vormen van de bevolking - worden de komende dagen per post op de hoogte gebracht. Na twee jaar zal een volledig nieuwe samenstelling van de assemblee worden gekozen.

De bewoners van Oudergem die een brief ontvangen, kunnen zelf kiezen of ze op de uitnodiging ingaan. Alleen zij die willen deelnemen aan de bewonersassamblee gaan daarom door naar de tweede lotingsronde. Als alles volgens plan verloopt, vindt de eerste samenkomst van de assemblee nog dit voorjaar plaats. ​​​

Participatie voor meer vertrouwen

De bewonersassemblee is het geesteskind van burgermeester Sophie De Vos (DéFI), die de voorbije jaren in andere gemeentes van Europa inspiratie heeft opgedaan, waaronder Grenoble. Die Franse stad noemt zichzelf 'Ville Citoyenne': er bestaan verschillende vormen van burgerparticipatie naast elkaar.

"Ik ben ervan overtuigd dat meer participatie de oplossing is voor de vertrouwenscrisis in de politiek," zegt De Vos. "Daarom willen we in dialoog gaan met de burgers en kennis uitwisselen. Het helpt tegelijkertijd politici om de gemeente beter te besturen en burgers om de werking van de gemeente beter te begrijpen."

Oudergem kent sinds de komst van De Vos drie vormen van burgerparticipatie. Naast de bewonersassamblee zijn er ook burgerbudgetten voor specifieke projecten en wijkraden. De gemeente verzamelt de verschillende initiatieven op de website wij.oudergem.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?