Parlement stemt in met nieuwe Brusselse vlag

In het Brussels parlement is het voorstel om de vlag van het Gewest te veranderen goedgekeurd. Op de nieuwe vlag is de klassieke iris ingeruild voor een gestileerde versie. De oppositie, maar ook enkele leden van de meerderheid stemden tegen.

De ordonnantie werd aangenomen met 46 stemmen voor, 30 tegen en drie onthoudingen. De meerderheid stemde niet unaniem voor. Bernard Clerfayt (FDF) onthield zich en Brigitte Grouwels (CD&V) verliet het halfrond net voor de stemming. De oppositie stemde tegen, met uitzondering van de gewezen Ecolo-excellenties Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en Christos Doulkeridis (Ecolo). Zij onthielden zich.

Tegenstanders vinden dat de vlag, in tegenstelling tot het logo dat eerder al vernieuwd werd, een symbool is dat mode en tijd moet overstijgen. De MR probeerde om het ontwerp van ordonnantie nog terug te sturen naar de commissie, maar kreeg geen gehoor. "De nieuwe Brusselse vlag is alleen maar die van de meerderheid", zei Willem Draps (MR). Zijn partijgenoot Armand De Decker, zelf burgemeester in Ukkel, riep de gemeenten op om de nieuwe vlag te boycotten.

Arnaud Verstraete (Groen) omschreef de ordonnantie als "een Belgische grap die we hier best niet schrijven".

Johan Van den Driessche (N-VA) wees erop dat de wijziging ook invloed zal hebben voor de VGC en de Cocof, die de Brusselse iris in hun embleem geïntegreerd hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?