Pascale Peraïta stapt uit bureau Samusocial

© Belga
02/06/2017

Pascale Peraïta (PS), Brussels OCMW-voorzitter en medebestuurder van daklozenorganisatie Samusocial, stapt uit het bureau van Samusocial. Dat laat ze zelf weten in een persbericht. Peraita kwam onder vuur nadat bleek dat enkele bestuurders van de sociale organisatie hoge zitpenningen kregen.

“Gezien de onrust van de afgelopen dagen, zie ik mij gedwongen het Samusocial-bureau te verlaten,” aldus Peraïta. “Het is met grote droefheid dat ik besluit om een ​​stap terug te nemen in een strijd die ik al bijna 20 jaar met veel inspanning voer.”

Het 'bureau' is een kleine selectie uit de zevenkoppige Raad van Bestuur van Samusocial, een selectie die regelmatig apart vergadert. "Mevrouw Paraïta stapt dus uit dat bureau als gedelegeerd bestuurder, maar ze blijft wel zetelen in de Raad van Bestuur," aldus Marie-Anne Robberecht van Samusocial.

Zitpenningen
De symbolische stap terug komt er na een kleine politieke storm tussen Peraïta en de Brusselse groenen afgelopen week. Die lieten de zitpenningen van de Samusocial-bestuurders bekijken. Bleek dat die samen 60.000 euro in totaal ontvingen in 2016. 56.000 euro daarvan gaat naar 4 bestuurders die het bureau uitmaken. Peraita was dus één van hen. Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) was eveneens lid van dat bureau tot begin dit jaar.

“Onverantwoord,” vinden de groenen. “Niets mis mee,” zei Peraïta eerder. "De bestuurders zetelen ten persoonlijke titel, het zijn dus geen politieke mandaten", beklemtoonde ze. Volgens haar bestaat er "geen enkele structuur waarvan de uitgaven zo strikt gecontroleerd worden" als Samusocial en werden de zitpenningen niet met publiek geld, maar met eigen middelen en giften betaald.

Maar nu stapt het bureaulid dus toch op. “Ik wou dat het harde werk van de Samusocial-teams naar waarde werd geschat,” voegt Peraïta nog toe, “los van politieke overwegingen, die ten onrechte de sociale taken van de vzw en het werk van haar bestuur aantasten.”

Subsidies
Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris in de Brusselse regering en oppositielid in de Stad Brussel, zal op de eerstvolgende gemeenteraad een audit van Samusocial vragen aan Yvan Mayeur. Komt er geen volledige transparantie, dan pleit Debaets ervoor om de vzw niet langer subsidies toe te kennen. Ook de ecologisten eisen volledige transparantie. "Een organisatie die zo veel geld krijgt aan subsidies en giften kan niet langer werken met een ondoorzichtig structuur. Dat kan gewoonweg niet," klinkt het bij ECOLO.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samusocial, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni