Paul Magnette werpt zich op als opvolger Di Rupo aan hoofd PS

© Paul Magnette / Twitter
| Paul Magnette

Paul Magnette stelt zich kandidaat als opvolger van Elio Di Rupo om voorzitter te worden van de Parti Socialiste, nu Di Rupo opnieuw minister-president geworden is van de Waalse regering. Dat heeft Magnette maandag voor het eerst met zoveel woorden gezegd tijdens een interview op La Première (RTBF). "Ik heb altijd geantwoord dat van zodra er interne verkiezingen zouden worden georganiseerd, ik kandidaat zou zijn. Ik ben niet noodzakelijk de enige en het zullen uiteindelijk de PS-militanten zijn die beslissen."

Di Rupo kondigde afgelopen weekend aan dat zijn partij ten laatste eind oktober voorzittersverkiezingen houdt en dat hij daarbij geen kandidaat meer zal zijn. In totaal zal Di Rupo zeventien jaar aan het hoofd gestaan hebben van de PS, eerst van 1999 tot 2011 en een tweede keer sinds 2014. Magnette werd door Di Rupo in 2007 de politiek binnengeloodst en heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij zich kandidaat zou stellen voor het voorzitterschap van zodra Di Rupo de post vacant verklaarde. Dat hij dit nu ook effectief gaat doen, heeft de burgemeester van Charleroi maandag bevestigd op La Première.

Hij legde uit niet uit een socialistische familie afkomstig te zijn, "maar rond mijn twintigste heb ik besloten socialist te worden omdat ik ervan overtuigd raakte dat het socialistisch project het sterkste en meest ambitieuze is van onze tijd". Gevraagd naar de federale regeringsvorming, zei Magnette dat het programma van zijn partij hem onverzoenbaar lijkt met dat van de N-VA. "De houding van de PS is helemaal stabiel. We hebben tegenover de N-VA nooit ons veto gesteld zoals we wel hebben gedaan tegenover het Vlaams Belang, maar we zien niet in hoe we met hen kunnen samenwerken. We zijn het over niets eens."

"Het enige onderwerp waarover tussen de PS en de N-VA convergenties mogelijk zijn, is dierenwelzijn. Dat is natuurlijk een extreem belangrijk onderwerp, maar volstaat niet voor het schrijven van een regeerakkoord", aldus Magnette. Hij zei dat zijn partij hoe dan ook niets wil doen dat "de politiek nog meer zou verlammen", en ook "geen nieuwe verkiezingen wil uitlokken". Oproepen aan het adres van de PS om haar verantwoordelijkheid te nemen, legt Magnette naast zich neer. "We gaan de Zweedse coalitie niet te hulp schieten. Wij vinden dat ze slechte politieke keuzes heeft gemaakt. Je kunt de PS dan toch niet vragen om de brokken van de vorige regering te lijmen? "

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?