Petitie pro stemrecht niet-Belgen haalt kaap 5.000 handtekeningen

OPINIE 1bru1vote BRUZZ ACTUA 1627 OPINIE 1bru1vote BRUZZ ACTUA 1627
© BRUZZ
| De groep lanceerde in de petitie in februari.
© BRUZZ
| De groep lanceerde in de petitie in februari.

De petitie van 1Bru1Vote, de beweging die pleit voor stemrecht voor niet-Belgen bij de verkiezingen in mei, heeft de kaap van 5.000 handtekeningen gehaald. Nu hebben ze dus het recht om gehoord te worden door het Brussels parlement.

1Bru1Vote pleit voor een stemrecht voor niet-Belgen tijdens de gewestverkiezingen. Zij hebben dat nu al voor de Europese en gemeenteraadsverkiezingen, maar tijdens de regionale en federale stembusgang moeten ze voorlopig nog thuisblijven.

Daarom wil de groep dat premier Charles Michel (MR) en de verschillende Belgische parlementen een wetsontwerp indienen om ook de niet-Belgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stemrecht te geven in de gewestverkiezingen van mei 2019. Daarvoor heeft het burgerinitiatief afgelopen februari een petitie gelanceerd.

5.000 handtekeningen

Die petitie haalde intussen de belangrijke kaap van 5.000 handtekeningen. Vanwege een ordonnantie die in 2016 goedgekeurd werd, kan de groep het thema nu op tafel leggen van het Brussels parlement. Die moet binnen het halfjaar een antwoord formuleren. Indien nodig moet ook de regering uitleg geven over de kwestie.

Het is nog niet duidelijk wanneer de groep effectief naar het parlement zal trekken. "We zijn nu een lijst aan het opstellen met aanbevelingen om niet-Belgen meer te betrekken bij de lokale democratie voor de Brusselse regering. Daarmee zullen we naar het parlement stappen," legt Thomas Huddleston van 1Bru1Vote uit aan BRUZZ.

Federale materie

De aanpassing van het stemrecht is eigenlijk een federale materie, dus de kans is klein dat de niet-Belgen voor de verkiezingen van mei hun slag thuishalen. Maar de groep hoopt dat de Brusselse partijen het punt opnemen in hun partijprogramma.

"Bovendien kan de Brusselse regering ook andere maatregelen nemen om de niet-Belgen te betrekken bij het lokale politieke leven en de democratie," zegt Huddleston nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?