verkiezingen 7 juni 2009

Delva en Grouwels willen stemrecht EU-burgers en studenten bij regionale verkiezingen

© Belga
11/06/2018

De Brusselse CD&V-parlementsleden Paul Delva en Brigitte Grouwels pleiten in een resolutie om bij gewestverkiezingen actief stemrecht toe te kennen aan zowel EU-onderdanen als aan studenten die in Brussel op kot zitten maar er niet gedomicilieerd zijn.

"In totaal gaat het om een groep van meer dan 300.000 mensen, dit is zowat een vierde van het inwonersaantal van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tot op heden is deze grote groep niet vertegenwoordigd in het Brussels Parlement, alhoewel het beleid op hen wel degelijk een impact heeft. Dit is een belangrijk democratisch deficit", vinden CD&V-parlementsleden Paul Delva en Brigitte Grouwels.

Meer dan één op de drie Brusselaars heeft een andere dan de Belgische nationaliteit. Daarvan zijn er twee derde of 300.000 afkomstig uit een land van de Europese Unie. EU-onderdanen kunnen tot nu toe enkel hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook het gewestelijk beleid speelt een rol in hun leven.

"In Brussel zijn beide beleidsniveaus sterk verweven. Als Europese hoofdstad geven we hiermee een signaal dat we de aanwezigheid van de Europese instellingen en expats genegen zijn", verduidelijkt Grouwels.


Het verlenen van stemrecht aan EU-onderdanen bij gewestverkiezingen werkt volgens de CD&V'ers ook een bestaande discriminatie weg met niet-EU-onderdanen. Deze laatsten hebben er alle belang bij om de Belgische nationaliteit aan te vragen, want dit geeft hen zekerheid over hun verblijfsvergunning. EU-onderdanen hoeven zich hierover geen zorgen te maken, en vragen daarom geen Belgische nationaliteit aan. Gevolg: vooral niet-Europese bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd in het Brussels parlement, terwijl dit veel minder het geval is voor Europese bevolkingsgroepen.


Brussel telt ook 35.000 kotstudenten, die onvoldoende hun stempel kunnen drukken op het beleid van de stad waar hun studentenleven zich afspeelt. "Bij gewestverkiezingen moeten zij terugkeren naar de woonplaats waar ze gedomicilieerd zijn, een plaats waar ze misschien al een tijd niet meer verblijven. We willen hen de keuze geven tussen een stem uit te brengen waar ze gedomicilieerd zijn of waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen", zo stelt Delva.

Begin februari dit jaar lanceerden enkele burgers nog #1Bru1Vote, dat pleit voor stemrecht voor niet-Belgen tijdens de regionale verkiezingen. Tijdens de gemeenteraad van Brussel-Stad van vanavond zal #1Bru1Vote daarover een burgerinterpellatie lanceren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , stemrecht , niet-belgen , expats , 1BRU1VOTE

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni