© ARHUU |

Burgerinitiatief voor stemrecht niet-Belgen in Brussel

© BRUZZ
07/02/2018

“Eén Brusseleir, één stem.” Onder dat motto start het burgerinitiatief #1Bru1Vote een campagne voor stemrecht voor niet-Belgen bij de verkiezingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het burgerinitiatief stelt dat een groot deel van de inwoners van Brussel niet mag deelnemen aan het politieke leven. “In een van de meest kosmopolitische steden ter wereld mag een derde van haar inwoners niet deelnemen aan de democratie omdat zij niet-Belgen zijn."

Het gaat volgens het burgerinitiatief om 280.000 inwoners uit de Europese Unie en 135.000 met een nationaliteit buiten de EU. “Dit zijn tweederangsburgers in dit stadsgewest”, zegt dit burgerinitiatief in een persbericht. Omdat zij hier wonen, werken en belastingen betalen, moet dit deel van de bevolking ook kunnen stemmen, aldus de initiatiefnemers.

Omdat Brussel een hoofdstedelijk gewest is zijn de regionale verkiezingen ook een soort lokale verkiezingen, stellen ze.

#1Bru1Vote eist dat premier Charles Michel en de verschillende Belgische parlementen een wetsontwerp indienen om ook de niet-Belgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stemrecht te geven in de gewestverkiezingen van mei 2019. Daarvoor heeft het burgerinitiatief vandaag een petitie gelanceerd.

'Institutioneel moeilijk'

VUB-professor Eric Corijn, die de oproep mee heeft ondertekend, beseft echter dat dit geen eenvoudige eis is. “Institutioneel ligt dit zeer moeilijk”, geeft Corijn toe, “en zeker om dit alleen in het Brussels Gewest in te voeren.”

Toch is de eis om niet-Belgen stemrecht te geven in Brussel en niet in andere gewesten, wel degelijk legitiem, aldus Corijn. Volgens hem beseffen veel Brusselse niet-Belgen dat hun stem in de gemeenteraadsverkiezingen weinig invloed heeft.

Bij de ondertekenaars staan ook de bekende Brusselaars Kristiaan Borret (bouwmeester) en Philippe Van Parijs (filosoof). De huidige Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) lanceerde in 2016 nog een vergelijkbaar idee. Dat zorgde voor gemengde reacties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving, burgerinitiatief, verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie